Τι «σκαρώνει» η Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας;



Σάκης Μουμτζής

Χθες ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε, αναφερόμενος στον αυξημένο στρατιωτικό προϋπολογισμό της πατρίδας μας, πως «η Ελλάδα κάτι σκαρώνει κατά της Τουρκίας». Φυσικά η Ελλάδα δεν σκαρώνει τίποτα σε βάρος της Τουρκίας, γιατί ως γνωστόν δεν διεκδικεί τίποτα, δεν είναι αναθεωρητική δύναμη και δεν κατέχει σπιθαμή εδάφους ξένου κράτους.

Το μόνο που κάνει η Ελλάδα είναι να φροντίζει για την εθνική της άμυνα μετά από πολλά χρόνια απραξίας για τους λόγους που γνωρίζουμε. Και αυτό ενοχλεί την Τουρκία.

Αν κάποιος θα ήθελε να σκαρώσει κάτι εναντίον άλλης χώρας αυτή είναι η Τουρκία, γιατί βρίσκεται ως μη όφειλε στα εδάφη της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης, ενώ εδώ και 48 χρόνια κατέχει το 36% του κυπριακού εδάφους. Αυτό που ενόχλησε τους εξ ανατολών γείτονες είναι το γεγονός πως με το ελληνικό πρόγραμμα εξοπλισμών οι οποιοιδήποτε σχεδιασμοί κατά της πατρίδας μας τείνουν να ακυρωθούν, γιατί το κόστος που θα καταβάλλει η Τουρκία θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, με αβέβαιο το αποτέλεσμα.

Θωρακισμένα νησιά σημαίνει πως δεν υφίσταται απειλή κατάληψης τους, κάτι που επιτρέπει στις ελληνικές κυβερνήσεις να χαράξουν τις πολιτικές τους για το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο χωρίς το φόβο απώλειας εθνικού εδάφους. Ως γνωστόν το καλοκαίρι του 1974, μετά τον δεύτερο Αττίλα, η Ελλάδα δεν ενεπλάκη σε πόλεμο με την Τουρκία γιατί όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν εκτεθειμένα στα τουρκικά αποβατικά, λόγω της αποστρατιωτικοποίησης τους. Αυτό έγινε μάθημα, και όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις έδιναν ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση, με κάθε τρόπο, της αμυντικής τους ικανότητας. Ήταν και παραμένει μια εθνική πολιτική.

Οι τουρκικές ελίτ ενοχλούνται σήμερα γιατί έχουν χάσει το πλεονέκτημα να απειλούν την Ελλάδα πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταλάβουν ένα ελληνικό νησί. Και ως γνωστόν η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αμυντική της ικανότητα. Εξωτερική πολιτική χωρίς ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, δεν νοείται. Δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα ανέπτυξε αμυντικές συνέργειες και συμφωνίες από τη στιγμή που άρχισε να εξοπλίζεται και έστειλε το μήνυμα πως η ανταπόδοση θα είναι άμεση και απρόβλεπτη για τον επιτιθέμενο.

Όσον αφορά τις κατηγορίες του Ερντογάν και των συνεργατών του πως δεν έπρεπε να αποτρέψουμε την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ, η απάντηση βρίσκεται πως αυτά τα αναβαθμισμένα αεροπλάνα θα ήταν μια απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες και γι΄αυτό υπάρχει και η τουρκική στρατιά του Αιγαίου με τα εκατοντάδες αποβατικά σκάφη. Συνεπώς άριστα πράττουμε που αγωνιζόμαστε για να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο σε αποδεκτά για την πατρίδα μας επίπεδα. ( Βλέπε και τις παραστάσεις στη Γερμανία για να καθυστερήσει την παράδοση των τριών υποβρυχίων στην Τουρκία).

Γι΄αυτό όσο φωνάζουν, διαμαρτύρονται και απειλούν οι Τούρκοι, τόσο φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της.