Όταν οι εχθροί, η Τουρκία και το Ισραήλ, γίνονται… φίλοι: Ένα μέτωπο λιγότερο για τον Ταγίπ Ερντογάν



Εδώ και πολύ καιρό «ψηνόταν» η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας καιτου  Ισραήλ. Ήταν εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη αυτή η εξέλιξη καθώς το φλερτ ξεκίνησε με ανταλλαγές επισκέψεων.


Παρά τις εκατέρωθεν επιφυλάξεις και την πρόδηλη έλλειψη εμπιστοσύνη τόσο η Άγκυρα όσο και το Τελ Αβίβ εξυπηρετούνται από την εξομάλυνση των σχέσεων τους.  Εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί τους στην ευρύτερη περιοχή, αν και λειτουργούν ανταγωνιστικά.

Καθοριστικής σημασίας για τη χθεσινή εξέλιξη ήταν, όπως φαίνεται εκ των υστέρων, η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, στην Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο. Ακολούθησε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Οι δυο χώρες αναμένεται τώρα, όπως συναφώς αναφέρθηκε, ότι θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή πρεσβευτών και προξένων. Όπως είναι γνωστό πριν από  τέσσερα χρόνια, το 2018, είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις διαταράχθηκαν σε σημείο έντονης αντιπαράθεσης και παρολίγο  σύγκρουσης το  2010 με τη γνωστή υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara. Τότε οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος ήταν να σπάσει ο ισραηλινός αποκλεισμός.

Θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ; Διπλωματικά ναι, αλλά όχι πολιτικά. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα αλλά είναι σαφές πως το γυαλί έχει ραγίσει.

Ακόμη και χθες, όταν έγινε γνωστή η εξέλιξη της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να επαναβεβαιώσει την τουρκική «στήριξη στους Παλαιστίνιους και την υπόθεσή τους».

Είπε δε το… ευρηματικό πως «είναι σημαντικό τα μηνύματά μας να διαβιβάζονται απευθείας μέσω του πρεσβευτή», εννοώντας την παλαιστινιακή υπόθεση.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ήταν λάβρος κατά του Ισραήλ, το οποίο ενίοτε «στόλιζε» με χαρακτηρισμούς, δεν είχε καμία αναστολή να προχωρήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων. Προσβλέπει στη στήριξη του εβραϊκού λόμπι στην Ουάσινγκτον για το θέμα της πώλησης των F-16; Ενδεχομένως. Το εβραϊκό λόμπι το ρώτησε;  Ποιος ξέρει;

Στη διεθνή πολιτική προέχουν τα συμφέροντα εξ ου και φίλοι γίνονται εχθροί και οι εχθροί φίλοι. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε, λοιπόν, οι «εχθροί» έγιναν «φίλοι». Σε αυτή την περίπτωση ίσχυσε το καλύτερα να μην είναι κι αυτό το μέτωπο ανοικτό.

Υπάρχει, όμως και μια πραγματικότητα, που κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά: Και οι δυο χώρες, Τουρκία και Ισραήλ, είναι κατοχικές δυνάμεις.