ΚΙΝΑ – ΗΠΑ ένα βήμα πριν την σύγκρουση



Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα στενά της Ταϊβάν σήμερα Σάββατο, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ετοιμαζόταν να φτάσει στην Ασία.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στα ανοιχτά της επαρχίας Φουτζιάν, απέναντι από την Ταϊβάν. Ήταν η πρώτη άσκηση με πραγματικά πυρά που ανακοίνωσε η υπηρεσία εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η Πελόζι δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «πολύ ενθουσιασμένη» με την προοπτική ενός επερχόμενου ταξιδιού στην Ασία, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οποιοδήποτε από τα δρομολόγιά της – συμπεριλαμβανομένου του αν θα επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Οι αναφορές ότι το ταξίδι της θα περιλάμβανε μια στάση στην Ταϊβάν είχαν πυροδοτήσει μια οργισμένη αντίδραση στην Κίνα, η οποία θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς της.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας εξέδωσαν ισχυρές προειδοποιήσεις και απειλές σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν.

Οι εντάσεις είναι υψηλές στην περιοχή με μια ομάδα κρούσης των ΗΠΑ να κατευθύνεται προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (σ.σ. το USS Ronald Reagan και μια ομάδα κρούσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκεί μετά την αναχώρησή τους από τη Σιγκαπούρη την Τρίτη. Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού επιβεβαίωσε την είδηση, αλλά είπε ότι ήταν προγραμματισμένο ταξίδι) και την Πελόζι πιθανότατα καθ’ οδόν προς την Ταϊβάν, κάτι που θα μπορούσε να την κάνει την υψηλότερα εκλεγμένη Αμερικανίδα αξιωματούχο που επισκέπτεται την Ταϊβάν από το 1997

Κινέζοι αξιωματούχοι εξερράγησαν μόνο στην ιδέα αυτή, λέγοντας ότι μια τέτοια επίσκεψη θα παραβίαζε την πολιτική της Μίας Κίνας και θα συνιστούσε βοήθεια σε μια παράνομη εξέγερση. Εάν η Πελόζι επιχειρήσει να επισκεφθεί την Ταϊβάν, ένας από τους σχολιαστές των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Κίνας, πρότεινε ακόμη και να καταρριφθεί το αεροπλάνο της!

newsbreak.gr