Γερμανία: Κατάλαβε το παιχνίδι της Τουρκίας το Βερολίνο – Πώς βοήθησε την Ελλάδα ο Πούτιν



Γερμανία και Τουρκία είχαν πολύ καλές σχέσεις (σ.σ. σε επίπεδο... σκανδάλου) όταν στην ηγεσία της Γερμανίας ήταν η Άγκελα Μέρκελ.

Γερμανία: Κατάλαβε το παιχνίδι της Τουρκίας το Βερολίνο και πλέον οι σχέσεις των Γερμανών με τους Τούρκους περνάνε και επίσημα κρίση.

Η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπερμποκ, στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα, επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο πως οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας μόνο… ρόδινες δεν είναι.

Γερμανία και Τουρκία είχαν πολύ καλές σχέσεις (σ.σ. σε επίπεδο… σκανδάλου) όταν στην ηγεσία της Γερμανίας ήταν η Άγκελα Μέρκελ, αλλά και τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης της χώρας από τον Όλαφ Σολτς.

Σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών μόνο… καλές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού οι Γερμανοί έπαψαν να χαϊδεύουν την Τουρκία.

Τι έγινε όμως και «έσπασε» αυτή η σχέση;

Αν παρατηρήσετε καλά την πορεία των τουρκογερμανικών σχέσεων θα διαπιστώσετε πως η αλλαγή στο πρόσημο ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν πήρε θέση κατά της Ρωσίας αλλά έδωσε και χέρι βοηθείας στη Μόσχα.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις (σ.σ. με την Γερμανία να έχει τον πρώτο λόγο, αφού ειναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.) δεν πλήττουν την Ρωσία όσο θα ήθελε η Ένωση, για ένα και μόνο λόγο. Η Μόσχα έχει βρει τον τρόπο να παρακάμπτει τις κυρώσεις μέσω Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει γίνει το παράθυρο της Ρωσίας στην Ε.Ε. και τον κόσμο, με την Μόσχα μάλιστα να προσφέρει, σύμφωνα με το Bloomberg ακόμα και συναλλαγματική βοήθεια στην πληττόμενη από τις νομισματικές πολιτικές Ερντογάν οικονομία της Τουρκίας.

Η Γερμανία προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα, αφού η Ρωσία της μειώνει τις απαραίτητες ποσότητες ρώσικου φυσικού αερίου που χρειάζεται το Βερολίνο.

Έτσι οι Γερμανοί ξέρουν πως η γερμανική οικονομία αλλά και οι ίδιοι οι Γερμανοί θα παγώσουν τον χειμώνα και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης θα έχει και ο Ερντογάν, ο οποίος βοηθά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρακάμπτει της κυρώσεις.

Οι Γερμανοί διαπίστωσαν πως το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας πλήττει κυρίως την γερμανική οικονομία και ο υβριδικός πόλεμος του Πούτιν στην Ευρώπη έχει την στήριξη και της Τουρκίας.

Οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, άνθρωποι που έχουν γνώση του ρεπορτάζ, έλεγαν στο Sportime πως «δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιες, αφού οι Γερμανοί έχουν ένα ελάττωμα. Δεν ξεχνάνε ποτέ».