Πρόκληση με το «καλημέρα» από την Τουρκία – Υπερπτήση UAV πάνω από την Κανδελιούσσα



Η υπερπτήση πραγματοποιήθηκε στις 8:21 το πρωί της Δευτέρας

Σε πρόκληση με το «καλημέρα» προχώρησε τη Δευτέρα (08/08) η Τουρκία με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πραγματοποιεί υπερπτήση πάνω από ελληνικό νησί.

Συγκεκριμένα το τουρκικό UAV πραγματοποίησε υπερπτήση στις 8:21 το πρωί της Δευτέρας σε ύψος 21.000 ποδών πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα.

Η Τουρκία έχει βάλει την Κανδελιούσσα στο στόχαστρό της καθώς εντάσσεται στην περίφημη τουρκική λίστα με τα ελληνικά νησιά για τα οποία η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση τα UAV αποτελούν τον πιο εύκολο στόχο για την ελληνική αεράμυνα μιας και η ταχύτητα τους είναι πολύ μικρή.

Η υπερπτήση έρχεται ένα 24ωρο πριν την ανακοίνωση της Τουρκίας για το πού θα πραγματοποιήσει έρευνες το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» το οποίο είναι προγραμματισμένο να αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνας αύριο, Τρίτη (09/08).

Για την Αθήνα «κόκκινη γραμμή» θεωρείται ο 28ος Μεσημβρινός. Αν για τα νησιά μας η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές, τότε για το συγκεκριμένο σημείο της ανατολικής Μεσογείου είναι η θαλάσσια περιοχή δυτικά του 28ου Μεσημβρινού καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι απλά ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών και εκατοντάδες από τις ακτές της Τουρκίας. Δηλαδή, δεν μπορεί πλέον να προβάλει επιχείρημα ανάλογο με του Καστελόριζου.

Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδραση της χώρας μας; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές σε συμμάχους και Θεσμούς πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραμικρή κίνηση τουρκικού σκάφους στα δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.