Καλεντερίδης: Οι Τούρκοι παραδέχονται ότι σταδιακά παίρνουμε το πάνω χέρι στο Αιγαίο



Ο συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής κ. Σάββας Καλεντερίδης, μίλησε για τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, για τη Σύνοδο της Σαμαρκάνδης του Ουζμπεκιστάν και για την τουρκική ρητορική των τελευταίων ημερών (20-09-2022).

Σε ότι αφορά τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Καλεντερίδης είπε ότι πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση που επιθετικότητα της Τουρκίας συνεχιστεί και εκφραστεί στο πεδίο, η Ελλάδα θα αμυνθεί και τότε θα έχουμε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο που σημαίνει ότι διαλύεται η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Υποχρέωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι να προλάβει κάτι τέτοιο και όχι να το υποδαυλίζει.

Για τη Σύνοδο της Σαμαρκάνδης του Ουζμπεκιστάν, ο κ. Καλεντερίδης είπε ότι η παρουσία του Ερντογάν σηματοδοτεί μια ακόμα μεγαλύτερη στροφή της Τουρκίας προς την Ευρασία. Όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Τουρκία έχει περισσότερο ανάγκη το ΝΑΤΟ, από ότι το ΝΑΤΟ την Τουρκία, γιατί το ΝΑΤΟ δείχνοντας ανοχή γίνεται και συνένοχο στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε περίπτωση που η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ την επομένη θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χειραφέτηση των Κούρδων των Αλεβιτών.

Ο κ. Καλεντερίδης υπογράμμισε μια χώρα αποφασίζει έναν πόλεμο όταν είναι σίγουρη ότι θα τον κερδίσει. Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες είναι αυτοί που ομολογούν ότι η Ελλάδα έχει στα αρχίσει σταδιακά να παίρνει το πάνω χέρι στο Αιγαίο και στον αέρα και στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με πριν από 5 χρόνια βρίσκεται σε δυσχερέστερη κατάσταση σήμερα. Και αν ξεκινούσε έναν πόλεμο στο Αιγαίο είναι πολύ πιθανόν να τον έχανε.