Καλεντερίδης: Οι Τούρκοι παραδέχονται ότι σταδιακά παίρνουμε το πάνω χέρι στο ΑιγαίοΟ συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής κ. Σάββας Καλεντερίδης, μίλησε για τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, για τη Σύνοδο της Σαμαρκάνδης του Ουζμπεκιστάν και για την τουρκική ρητορική των τελευταίων ημερών (20-09-2022).

Σε ότι αφορά τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Καλεντερίδης είπε ότι πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση που επιθετικότητα της Τουρκίας συνεχιστεί και εκφραστεί στο πεδίο, η Ελλάδα θα αμυνθεί και τότε θα έχουμε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο που σημαίνει ότι διαλύεται η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Υποχρέωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι να προλάβει κάτι τέτοιο και όχι να το υποδαυλίζει.

Για τη Σύνοδο της Σαμαρκάνδης του Ουζμπεκιστάν, ο κ. Καλεντερίδης είπε ότι η παρουσία του Ερντογάν σηματοδοτεί μια ακόμα μεγαλύτερη στροφή της Τουρκίας προς την Ευρασία. Όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Τουρκία έχει περισσότερο ανάγκη το ΝΑΤΟ, από ότι το ΝΑΤΟ την Τουρκία, γιατί το ΝΑΤΟ δείχνοντας ανοχή γίνεται και συνένοχο στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε περίπτωση που η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ την επομένη θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χειραφέτηση των Κούρδων των Αλεβιτών.

Ο κ. Καλεντερίδης υπογράμμισε μια χώρα αποφασίζει έναν πόλεμο όταν είναι σίγουρη ότι θα τον κερδίσει. Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες είναι αυτοί που ομολογούν ότι η Ελλάδα έχει στα αρχίσει σταδιακά να παίρνει το πάνω χέρι στο Αιγαίο και στον αέρα και στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με πριν από 5 χρόνια βρίσκεται σε δυσχερέστερη κατάσταση σήμερα. Και αν ξεκινούσε έναν πόλεμο στο Αιγαίο είναι πολύ πιθανόν να τον έχανε.