Απάντηση στους Τουρκικούς «τσαμπουκάδες» ο εθνικός «ΗΝΙΟΧΟΣ»



Πρόκειται για μια άσκηση-ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα με τα Ελληνικά φτερά να σκεπάζουν όλο το Αιγαίο από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο.

Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τόσο την εμπρηστική ρητορική της όσο και τις προκλήσεις κυρίως στον αέρα σε ολόκληρο το FIR Aθηνών δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα «γεράκια» της HAF απαντούν επί του πεδίου. Καταδιώκουν ανελέητα τους Τούρκους πιλότους, εγκλωβίζουν στα ραντάρ τους και στα όπλα τους τα αεροσκάφη της TuAF και αποδεικνύουν καθημερινά την υπεροχή τους. Αντιπαραβάλλουν στα fake news των γειτόνων την αεροπορική τους κυριαρχία με ενέργειες που προσεγγίζουν ρεαλιστικές συνθήκες σύγκρουσης και προκαλούν άγχος αλλά και εκνευρισμό στο Τουρκικό επιτελείο το οποίο αναζητά με κάθε τρόπο «νίκες» οι οποίες όμως δεν έρχονται. 

Ταυτόχρονα όμως με τα καθημερινά οδυνηρά «μαθήματα» των Ελλήνων ιπτάμενων στους απρόσκλητους εισβολείς, το Αεροπορικό Επιτελείο σχεδιάζει και υλοποιεί  εκπαιδευτικές δραστηριότητες με δεκάδες καθημερινές απογειώσεις μαχητικών ενώ ταυτόχρονα οι συνεκπαιδεύσεις με κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις είναι όλο και πιο συχνές. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost το επόμενο μεγάλο εκπαιδευτικό project που ετοιμάζει η Πολεμική μας Αεροπορία είναι η διοργάνωση ενός Εθνικού «ΗΝΙΟΧΟΥ», μιας μεγάλης δηλαδή αεροπορικής άσκησης σε Εθνικό επίπεδο η οποία σχεδιάζεται στα πρότυπα της διεθνούς άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ». Άσκηση που  διοργανώνει κάθε άνοιξη η HAF με επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα στην οποία συμμετέχει η αεροπορική αφρόκρεμα του ΝΑΤΟ αλλά και άλλες φιλικές χώρες όπως το Ισραήλ και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει έντονο διακλαδικό χαρακτήρα σύμφωνα με το δόγμα του ΓΕΕΘΑ.

Ο Εθνικός «ΗΝΙΟΧΟΣ» θα αποτελεί μια ανάλογη με τον διεθνή «ΗΝΙΟΧΟ»  αεροπορική άσκηση με συμμετοχή του συνόλου των Πολεμικών Μοιρών της HAF η οποία σχεδιάζεται και οργανώνεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το ΚΕΑΤ-ΣΟΤ το Ελληνικό «Top Gun» δηλαδή, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο αεροπορικό «σχολείο» για τα Ελληνικά «γεράκια». Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα και θα περιλαμβάνει μια σειρά από σύνθετα σενάρια εναέριας μάχης προσαρμοσμένα στο επιχειρησιακό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Μεγάλα COMAO, σχηματισμοί μαχητικών θα «σαρώσουν» το Αιγαίο και κάθε γωνιά του FIR Aθηνών και θα εκτελέσουν προσομοιώσεις ρεαλιστικών σεναρίων τα οποία θα περιλαμβάνουν κάθε μορφή αεροπορικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μια άσκηση-ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα με τα Ελληνικά φτερά να σκεπάζουν όλο το Αιγαίο από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο αλλά και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για την Πολεμική μας Αεροπορία να εκπαιδευτεί σε νέα σενάρια με βάση τις απειλές των γειτόνων. Ένα ακόμη ζητούμενο για τα «γεράκια» της HAF είναι η σταδιακή ενσωμάτωση των πανίσχυρων Rafale στον επιχειρησιακό σχεδιασμό με τις πρώτες έξι Γαλλικές «ριπές» να εκπαιδεύονται σε ρυθμούς «after burner» ενώ η Πολεμική μας Αεροπορία αναμένει στα τέλη του 2022 τα επόμενα έξι καινούργια game changer Rafale από τη Γαλλία. 

Ήδη στο Αεροπορικό Επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για το εκπαιδευτικό επίπεδο των πρώτων ιπτάμενων αλλά και τεχνικών της 332 Πολεμικής Μοίρας «γεράκι» μόλις οκτώ μήνες από τότε που τα υπερσύγχρονα ‘’Δελταπτέρυγα’’ προσγειώθηκαν στην ‘’φωλιά’’ τους, στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Με το επόμενο άλμα της HAF να έρχεται σύντομα όταν θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper.