Μητσοτάκης σε Bloomberg: Μας ζήτησαν για Ουκρανία πράγματα που δεν μπορούσαμε να δώσουμε



Eίμαστε διασφαλισμένοι ενεργειακά αν ο Putin διακόψει τις ροές φυσικού αερίου, δήλωσε o Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην παραδοχή πως οι σύμμαχοι της Ελλάδας ζήτησαν πράγματα τα οποία δεν ήταν εθνικά σώφρον να δώσουμε προέβη με συνέντευξή του στο Bloomberg o πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως ο πόλεμος δεν πάει καλά στον Putin…

«Προσφέραμε στην Ουκρανία πολλή υποστήριξη. Έχουμε εισπράξει κριτική για αυτό λόγω των στενών λαϊκών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», είπε ο Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, εφόσον δεν θέτει σε κίνδυνο τη δική της ασφάλεια. Δώσαμε μερικά από τα παλαιότερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού της στην Ουκρανία, αντικαθιστώντας τον παλαιό εξοπλισμό με πιο σύγχρονα οχήματα γερμανικής κατασκευής. Η κυβέρνηση Biden σέβεται αυτούς τους περιορισμούς».

«Είχαμε ρωσικό εξοπλισμό και ρωσικές οβίδες και όλα αυτά τα πράγματα», είπε ο Μητσοτάκης.

«Στην αρχή παραδώσαμε σημαντικό εξοπλισμό. Νομίζω ότι αυτό εκτιμήθηκε. Αλλά όταν μας ζήτησαν πράγματα που δεν μπορούσαμε να δώσουμε, ήμασταν ξεκάθαροι ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τις αμυντικές μας δυνατότητες».

Για Putin

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει, αφού ο πόλεμος δεν του πηγαίνει καλά.
Είμαστε ενωμένοι για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια σε μια ανοιχτή πράξη επιθετικότητας», είπε ο πρωθυπουργός.
«Ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία και είμαι πεπεισμένος ότι ο Putin δεν θα τα καταφέρει», πρόσθεσε.

Για την Ενέργεια

Σε ερώτημα εκατομμυρίων δολαρίων έχει αναδειχθεί το αν η Ρωσία σταματήσει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που οδεύει προς έναν δύσκολο χειμώνα, δήλωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε, η Ευρώπη πληρώνει βαρύ τίμημα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά οι χώρες τηρούν τη δέσμευσή τους για μείωση της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο, δήλωσε ο Μητσοτάκης.
Σε αυτό το πλαίσιο, «η Αθήνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η κυβέρνηση είχε από καιρό προτείνει «ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τον περιορισμός της ακραίας αστάθειας που συνεπάγεται ο δείκτης TTF, καθώς δεν υπάρχει συσχέτιση με τις δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης» είπε, αναφερόμενος στον ολλανδικό δείκτη, ένα σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου σε περίπτωση πιθανής ρωσικής διακοπής, είπε ο Μητσοτάκης, αν και αυτή η προετοιμασία έχει ένα τίμημα: 50 εκατομμύρια ευρώ (49 εκατομμύρια δολάρια) για τους επόμενους έξι μήνες, «απλά ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο».
Αλλά είπε ότι μπορεί να υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να μοιραστεί: «Είμαστε σε θέση να προμηθεύουμε τη Βουλγαρία τώρα επειδή έχουμε ακόμα πρόσβαση στο ρωσικό αέριο».
Η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βοήθησε να ξεπεραστούν νομικές αγκυλώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ο Μητσοτάκης.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τις κοινωνίες μας κατά τη διάρκεια του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα για να διαχειριστούμε αυτό που διαφορετικά θα προκαλέσει υπέρογκες αυξήσεις τιμών», είπε.
Η Ευρώπη πίεζε ήδη προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω της κλιματικής κρίσης, αλλά αυτή η προσπάθεια «έχει υπερτροφοδοτηθεί ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής».

Ένταση με Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κλιμακώσει δραματικά τη ρητορική της για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και για το μεταναστευτικό ζήτημα, είπε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αιτιάσεις δεν άπτονται της πραγματικότητας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μπορεί να επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από τις εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις, αναζητώντας παράλληλα διεθνή στήριξη.
«Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, όταν αμφισβητείς την κυριαρχία κάποιου άλλου», κατέληξε…