Αμερικανοί αναλυτές ”τελειώνουν” την Τουρκία: ”Mπάιντεν δώσε περισσότερα όπλα στη Κύπρο, την χρειαζόμαστε”



”Η Κύπρος πρέπει να λάβει περισσότερη υποστήριξη όπλων από τις ΗΠΑ”, αναφέρει ο γνωστός αναλυτής Michael Rubin!

Αναλυτικά:

”Ο ουκρανικός στρατός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ρωσικό και παλιό οπλισμό του ανατολικού μπλοκ. Οι πιο προηγμένες δυτικές πλατφόρμες βοηθούν, αλλά αυτές συχνά απαιτούν χρόνο και εκπαίδευση για να τεθούν σε εφαρμογή. Ενώ πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη κάνει το μέρος τους για να βοηθήσουν, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα.

Οι δεσμοί με την Ταϊβάν, από την άλλη πλευρά, γίνονται ισχυρότεροι λόγω της δικομματικής συναίνεσης σχετικά με την ανάγκη να σταθούμε σταθερά ενάντια στην κινεζική επιθετικότητα. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια άλλη δικομματική ιστορία επιτυχίας. Αντί να ανατρέψει τις προσπάθειες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να προωθήσει τόσο τις διπλωματικές όσο και τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, ο διάδοχός του, Άντονι Μπλίνκεν, χτίστηκε πάνω σε αυτές.

Εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να ανεφοδιάσει γρήγορα την Ουκρανία, θα πρέπει να στραφεί στην Κύπρο. Υπάρχει ήδη δικομματικό νομικό πλαίσιο. Το 2019, οι γερουσιαστές Bob Menendez και Marco Rubio εισήγαγαν τον Νόμο Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο «για την πλήρη υποστήριξη της τριμερούς εταιρικής σχέσης Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου μέσω πρωτοβουλιών ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας». Η νομοθεσία αναπροσανατολίζει την πολιτική των ΗΠΑ προς μια περιφερειακή συναυλία δημοκρατιών, θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και ανάγκασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναφέρει τη στρατηγική, την κακή ρωσική επιρροή στην περιοχή και τις τουρκικές παραβιάσεις των κυπριακών υδάτων και της Ελλάδας. εναέριο χώρο.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης που ξεκίνησε το 2018 χορηγεί χρηματοδότηση Ξένης Στρατιωτικής Χρηματοδότησης για να επιτρέψει στις χώρες εταίρους να αγοράσουν αμυντικά αγαθά των ΗΠΑ και συμβάλλει στην ανάληψη εκπαίδευσης και άλλων δραστηριοτήτων αυτοάμυνας. Για παράδειγμα, η Αλβανία χρησιμοποίησε το πρόγραμμα για να αγοράσει ελικόπτερα, η Ελλάδα έλαβε οχήματα μάχης πεζικού και η Βουλγαρία έλαβε αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και ραντάρ εναέριας επιτήρησης.

Το 2021, ο Menendez υποστήριξε τον νόμο για την άμυνα και τη διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Αυτό ήταν ουσιαστικά η έκδοση 2.0 του νόμου περί εταιρικής σχέσης της Ανατολικής Μεσογείου. Επικεντρώθηκε πολύ περισσότερο στην ασφάλεια και περιλάμβανε ειδική εξουσιοδότηση για την ταχύτερη μεταφορά πλεονάζοντος υλικού στην Ελλάδα, δεδομένης της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας. Το μονομερές εμπάργκο των ΗΠΑ απέτρεψε τη συμπερίληψη της Κύπρου σε αυτήν την πράξη, αλλά με την άρση αυτή, η νομοθεσία του Μενέντεζ θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο προς χρήση για την Κύπρο.

Ενώ η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει την κρίση στην Ουκρανία για να εμπλουτίσει τον εαυτό της, πουλώντας (αντί να δίνει δώρο) drones στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα κρατούσε τα πλοία ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ από τη Μαύρη Θάλασσα, η Κύπρος έχει αγκαλιάσει πλήρως τη Δύση. Αρνείται τις κλήσεις ρωσικών πλοίων σε λιμάνια στο νησί και έχει μεταρρυθμιστεί τόσο ολοκληρωτικά ώστε να πέσει από οποιαδήποτε μαύρη ή γκρίζα λίστα για ξέπλυμα χρήματος.

Οι μαγικές φόρμουλες είναι σπάνιες στις διεθνείς σχέσεις, αλλά η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο αποτελεί εξαίρεση. Η χρηματοδότηση της Κύπρου για την αναβάθμιση του στρατού της σε ελίτ δυτικών προτύπων, επιτρέποντάς της να γεμίσει τα φθίνοντα αποθέματα της Ουκρανίας όχι μόνο θα βοηθήσει στην ειρήνη και στην προστασία της Ανατολικής Μεσογείου από την επιθετικότητα, αλλά θα βοηθήσει επίσης τους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη απειλή για τη φιλελεύθερη τάξη από τον Ψυχρό Πόλεμο.