Έτοιμο προς παράδοση από την ΕΑΒ το 4ο αναβαθμισμένο F-16 Block 72



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το τέταρτο αναβαθμισμένο F-16 Block 72 παραδίδει στην Πολεμική Αεροπορία αυτή την εβδομάδα η ΕΑΒ. Πρόκειται για το “025”, ένα πρώην διθέσιο F-16D Block 52+ Advanced που επιχειρούσε με την 335 Μοίρα “Τίγρης”. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο είχε προσγειωθεί στην Τανάγρα στις 6 Ιουλίου 2021 και την περασμένη εβδομάδα, στις 21 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του.

Πρόκειται για το δεύτερο διθέσιο μαχητικό που αναβαθμίζεται και θα αποδοθεί στην 343 Μοίρα “Αστέρι”, που παραλαμβάνει F-16V. Μαζί με το πρώτο αποδοθέν διθέσιο αεροπλάνο, ενισχύονται οι ρυθμοί του εκπαιδευτικού προγράμματος που εφαρμόζεται σε σχετικό σχολείο, για την μετάπτωση ιπταμένων στον νέο τύπο.

Όπως είχαμε αναφέρει, το πρώτο διθέσιο F-16D με αριθμό “603”, είχε παραδοθεί προ δύο εβδομάδων. Επρόκειτο για πρώην F-16D Block 52+ της 340 Μοίρας “Αλεπού”, το οποίο είχε αφιχθεί στην Τανάγρα στις 18 Μαΐου 2021. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η απόδοση στην Πολεμική Αεροπορία δύο αναβαθμισμένων F-16V από την ΕΑΒ, εντός Οκτωβρίου.

Με την παράδοση του “025”, ολοκληρώνεται η παράδοση των 4 πρώτων αεροπλάνων που βγαίνουν αναβαθμισμένα από την γραμμή της ΕΑΒ. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, δύο μονοθέσια και δύο διθέσια, χαρακτηρίζονται “kitproof”, αντιπροσωπεύουν τις δύο εκδόσεις Block 52+ και Block 52+ Advanced που υποβλήθηκαν στις εργασίες αναβαθμίσεως και βάσει αυτών θα εκτελεσθούν οι εργασίες από τούδε και στο εξής στα υπόλοιπα 78 αεροπλάνα.