Δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία – Ο ρόλος της Ρωσίας



Και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο θα φτιάξουν οι Ρώσοι στην Τουρκία με το ερώτημα που δημιουργείται να είναι αν μπορεί να δώσει πυρηνικά η Μόσχα στην Άγκυρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε οτι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει προμηθευτεί περί τα 2.000 ιρανικά drone καμικάζι, με τον Ουκανό πρόεδρο να συμπληρώνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πληρώσει το Ιράν με ρωσική βοήθεια στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πριν από λίγες μέρες η Τουρκία πραγματοποίησε δομική βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας, με τον Τούρκο αναλυτή, Τουράν Ογκούζ να σημειώνει ότι «ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος μικρής εμβέλειας της Τουρκίας και μπορεί να μεταφέρει μία ή περισσότερες χημικές, βιολογικές, πυρηνικές ή/και συμβατικές κεφαλές».

Τι είχε στο νου του ο Τούρκος αναλυτής, όταν έκανε λόγο για πυρηνικές κεφαλές;

Υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιράν και να προσπαθήσει (σ.σ. όπως κατηγορείται από την Δύση η Τεχεράνη) να παράγει πυρηνικά όπλα;

Και ποιος θα είναι ο ρόλος της Ρωσίας σε αυτή την διαδικασία;

Η Ρωσία θα κατασκευάσει δυο πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία. Θα μπορούσε να… μπερδευτεί η κατάσταση με τις ρωσικές πυρηνικές υποδομές στην Τουρκία;

Πάντως ενδιαφέρον έχουν αμερικανικά δημοσιεύματα που αν και δεν αναφέρουν εμφανώς το θέμα των τουρκικών πυρηνικών, κάνουν λόγω για επιπλέον κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν χρειαστεί.