Στόχος το Ελληνικό ΠΝ! Χερσαία έκδοση συστημάτων Τουρκικών πυραύλων ATMACA και ÇAKIR κατά πλοίων



Η Τουρκία εγκαθιστά ραντάρ παράκτιας επιτήρησης και έγκαιρου εντοπισμού κατά μήκος της ακτογραμμής της στα Μικρασιατικά παράλια

Οι Τούρκοι στοχοποιούν ευθέως τα νησιά μας και τις μονάδες επιφανείας του πολεμικού ναυτικού μας σε αυτές. είχαμε αναφέρει πρόσφατα.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η Roketsan σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη εκτόξευση του Πυραύλου ÇAKIR φέτος με στόχο να διασυνδεθούν με το παράκτιο σύστημα ραντάρ

Οι πύραυλοι IIR ATMACA και ÇAKIR ( με κεφαλή αναζήτησης υπέρυθρης ακτινοβολίας) θα χρησιμοποιηθούν ως παράκτιο αμυντικό σύστημα σε Αιγαίο- Εύξεινο Πόντο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συμμετέχοντας στο 2ο Antalya Diplomacy Forum (ADF), ο Γενικός Διευθυντής της Roketsan Murat Ikinci απάντησε σε ερωτήσεις, λέγοντας ότι η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου ATMACA εξοπλισμένου με IIR Seeker Head θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

«Ως Roketsan, εργαζόμαστε για το Σύστημα Παράκτιας Άμυνας. Εκτός από το εποχούμενο σύστημα ATMACA, θα εφαρμόσουμε σύντομα το Σύστημα Παράκτιας Άμυνας μας, το οποίο αναπτύξαμε πάνω συον αντιπλοϊκό πύραυλο ATMACA.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πραγματοποιήσουμε  νέςς δοκιμές πυραύλων ATMACA και ÇAKIR με κεφαλή (Imaging Infrared Seeker) (IIR), τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στο Σύστημα Παράκτιας Άμυνας φέτος», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για έκδοση κατευθυνόμενου πυραύλου  ATMACA IIR εξοπλισμένος με τον κινητήρα Turbojet KTJ-3200.

Ο πύραυλος IIR Guided ATMACA, διαθέτει επίσης στοιχεία anti-Jamming, και μπορεί να εκτοξευτεί από όχημα και να χτυπήσει σταθερό στόχο στην θάλασσα.

Ο αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στην Κορβέτα TCG KINALIADA (F-514) χρησιμοποιεί Radar (RF) Seeker και έχει μέγιστο βεληνεκές 220+ χιλιομέτρων.

Τι επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο
Πληροφορίες τουρκικών αμυντικών ιστοσελίδων σε κοινωνικό δίκτυο, αναφέρουν ότι η Τουρκία  εγκαθιστά ραντάρ παράκτιας επιτήρησης και έγκαιρου εντοπισμού κατά μήκος της ακτογραμμής της στα Μικρασιατικά παράλια.

Τα ραντάρ αυτά θα είναι όλα συνδεδεμένα και δικτυωμένα με επίγεια κινητά αντιπυραυλικά συστήματα ATMACA, κατά μονάδων επιφανείας, με φόντο την παρουσία φυσικά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στα νησιά μας.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή άρνησης πρόσβασης θαλάσσιας περιοχής έκτασης  280 χλμ. από τις  μικρασιατικές ακτές προς τα νησιά του Α.Αιγαίου, σε μια προσπάθεια των Τούρκων να στοχοποιήσουν την χώρα μας.

Τούρκοι ειδικοί αναφέρουν βέβαια ότι αυτό το τεράστιο σε έκταση παράκτιο σύστημα ραντάρ, αφορά παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο ανθρώπων, τις  παραβιάσεις των συνόρων και την διακίνηση ναρκωτικών, αλλά η ουσία φυσικά είναι αλλού.

Αυτό το “αλλού” όμως, αφορά την διασύνδεση του με κινητά αντιπυραυλικά συστήματα ATMACA, κατά μονάδων επιφανείας, που μεταφράζεται κατά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που θα δρα στα νησιά μας.

Μία λύση θα ήταν πύραυλοι EXOCET MM40 BLOCK 3 με εμβέλεια 200 χλμ στα  νησιά μας

Υπενθυμίζουμε ότι πρόταση με τεράστιες γεωπολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις για τα νησιά μας και το Αιγαίο, είχε κάνει η γαλλική εταιρεία MBDA, η οποία πρότεινε στην χώρα μας το τρομερό σύστημα πυραύλων παράκτιας άμυνας Exocet, κατά την διάρκεια της αμυντικής εκθέσεως DEFEA 2021.

Στην έκθεση αυτή είχε προταθεί στον ελληνικό στρατό από τους Γάλλους, η πώληση αριθμού παράκτιων πυραυλικών συστημάτων που θα είναι τοποθετημένοι επί φορτηγού οχήματος 8x8, εφοδιασμένο με Τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων Exocet.

Το γαλλικό κινητό σύστημα παράκτιας άμυνας Exocet παρέχει ταχέως μετακινούμενους πυραύλους, τοποθετημένους σε ειδικό όχημα, με δυνατότητες άρνησης πρόσβασης θαλάσσιας περιοχής, εξουδετέρωσης παράκτιων απειλών και μονάδων επιφανείας σε στρατηγικές για την Ελλάδα περιοχές, όπως τα νησιά μας.

Το σύστημα βασίζεται στην τελευταία έκδοση του πυραύλου EXOCET MM40 BLOCK 3, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο.

Η Άγκυρα σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιχειρούσε καμία αποβατική ενέργεια σε οποιαδήποτε ελληνικό μεγάλο νησί μας, διότι χωρίς την επίτευξη ναυτικού αποκλεισμού δεν θα μπορούσε να επιτύχει την δημιουργία προγεφυρώματος, αφού η εξάλειψη του θα ήταν θέμα χρόνου για τις δυνάμεις μας.

Έτσι το μόνο που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν οι Τούρκοι ( σε ένα τέτοιο σενάριο), θα ήταν μια αιφνιδιαστική επίθεση κατά των δεκάδων μικρονήσων μας, που δεν θα καλύπτονταν από πυραυλικά συστήματα, πυροβόλα και όλμους από παρακείμενα νησιά μας.