Τουρκία: Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ερντογάν ενοχλείται επειδή πηγαίνουμε στα νησιά μας!



Ο Μεσουτί Χακί Τζασίν μίλησε σε ελληνικό κανάλι και παρουσιάστηκε άκρως προκλητικός όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Τουρκία: Οι τουρκικές προκλήσεις είναι καθημερινές, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μη δείχνει διατεθειμένος να ρίξει τους τόνους.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου, Μεσούτ Χακίν  Τζασίν ο οποίος μίλησε στο OPEN τόσο για την αμφισβήτηση από πλευράς Άγκυρας της ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά όσο και για το ενδεχόμενο συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Πράγα.

Ο Χακίν Τζασίν δεν σεβάστηκε ούτε ότι μίλαγε σε ελληνικό κανάλι και επανέλαβε το γνωστό αφήγημα που λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Αυτό που έχει ως «κορωνίδα» την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου «… όπως αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης και το Διεθνές Δίκαιο».

Μάλιστα ο Σύμβουλος Ασφαλείας της Τουρκίας έφτασε ακόμη και να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα τις επισκέψεις Ελλήνων πολιτικών στα ελληνικά νησιά, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα προκαλεί!

«Ο Μητσοτάκης στέλνει Υπουργούς και Στρατηγούς στα ελληνικά νησιά και λένε “Εδώ είμαστε” και στέκονται κάτω από σημαίες!». Ούτε λίγο ούτε πολύ ενοχλήθηκε επειδή η ελληνική Κυβέρνηση και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά και φωτογραφίζονται με την σημαία της χώρας τους! Απίστευτα πράγματα δηλαδή.

Σαν να μην έφτασαν τα παραπάνω ο Μεσούτ Χακίν Τζασίν απείλησε την Ελλάδα μέσω ελληνικού καναλιού ότι «… Αν δεν υπηρετήσετε το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της και θα αμφισβητήσει το καθεστώς των νησιών».

Παρά τις προσπάθειες της δημοσιογράφου του OPEN να του τονίσει ότι η Τουρκία είναι εκείνη που απειλεί συνεχώς την Ελλάδα, που διαπράττει καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις σε θαλάσσια, χερσαία και αέρινα σύνορα και που κομπάζει για την αποβατική δύναμή της, ο Τούρκος Σύμβουλος συνέχισε το παραλήρημά του.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από την κουβέντα το γεγονός ότι η χώρα μας εξοπλίζεται διαρκώς με σύγχρονα μέσα και συνάπτει συμμαχίες με ξένες δυνάμεις, τη στιγμή που η δική του έχει μπει στο περιθώριο από ΗΠΑ και Γαλλία., όσον αφορά τα εξοπλιστικά.

Βεβαίως ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου από πλευράς Τουρκίας στο Αιγαίο, για να τα ρίξει πάλι στην ελληνική πλευρά και να ισχυριστεί πως «… η Τουρκία χρησιμοποιεί στρατηγική ψυχραιμία, η Κυβέρνηση Μησοτάκη είναι εκείνη που κλιμακώνει την ένταση. Αυτό είναι κρίσιμο. Ο εξοπλισμός των νησιών με όπλα είναι βαρύτατη παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης. Είναι λάθος όπως και η στάση των ΗΠΑ και Γαλλίας στο θέμα αυτό».

Ενώ για το αν υπάρχει ενδεχόμενο ο Ερντογάν να δεχτεί να καθίσει στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, απάντησε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει στάση, τότε ο κ. Ερντογάν θα ανοίξει την πόρτα του διαλόγου».