Τουρκία: Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ερντογάν ενοχλείται επειδή πηγαίνουμε στα νησιά μας!Ο Μεσουτί Χακί Τζασίν μίλησε σε ελληνικό κανάλι και παρουσιάστηκε άκρως προκλητικός όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Τουρκία: Οι τουρκικές προκλήσεις είναι καθημερινές, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μη δείχνει διατεθειμένος να ρίξει τους τόνους.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου, Μεσούτ Χακίν  Τζασίν ο οποίος μίλησε στο OPEN τόσο για την αμφισβήτηση από πλευράς Άγκυρας της ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά όσο και για το ενδεχόμενο συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Πράγα.

Ο Χακίν Τζασίν δεν σεβάστηκε ούτε ότι μίλαγε σε ελληνικό κανάλι και επανέλαβε το γνωστό αφήγημα που λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Αυτό που έχει ως «κορωνίδα» την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου «… όπως αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης και το Διεθνές Δίκαιο».

Μάλιστα ο Σύμβουλος Ασφαλείας της Τουρκίας έφτασε ακόμη και να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα τις επισκέψεις Ελλήνων πολιτικών στα ελληνικά νησιά, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα προκαλεί!

«Ο Μητσοτάκης στέλνει Υπουργούς και Στρατηγούς στα ελληνικά νησιά και λένε “Εδώ είμαστε” και στέκονται κάτω από σημαίες!». Ούτε λίγο ούτε πολύ ενοχλήθηκε επειδή η ελληνική Κυβέρνηση και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά και φωτογραφίζονται με την σημαία της χώρας τους! Απίστευτα πράγματα δηλαδή.

Σαν να μην έφτασαν τα παραπάνω ο Μεσούτ Χακίν Τζασίν απείλησε την Ελλάδα μέσω ελληνικού καναλιού ότι «… Αν δεν υπηρετήσετε το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της και θα αμφισβητήσει το καθεστώς των νησιών».

Παρά τις προσπάθειες της δημοσιογράφου του OPEN να του τονίσει ότι η Τουρκία είναι εκείνη που απειλεί συνεχώς την Ελλάδα, που διαπράττει καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις σε θαλάσσια, χερσαία και αέρινα σύνορα και που κομπάζει για την αποβατική δύναμή της, ο Τούρκος Σύμβουλος συνέχισε το παραλήρημά του.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από την κουβέντα το γεγονός ότι η χώρα μας εξοπλίζεται διαρκώς με σύγχρονα μέσα και συνάπτει συμμαχίες με ξένες δυνάμεις, τη στιγμή που η δική του έχει μπει στο περιθώριο από ΗΠΑ και Γαλλία., όσον αφορά τα εξοπλιστικά.

Βεβαίως ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου από πλευράς Τουρκίας στο Αιγαίο, για να τα ρίξει πάλι στην ελληνική πλευρά και να ισχυριστεί πως «… η Τουρκία χρησιμοποιεί στρατηγική ψυχραιμία, η Κυβέρνηση Μησοτάκη είναι εκείνη που κλιμακώνει την ένταση. Αυτό είναι κρίσιμο. Ο εξοπλισμός των νησιών με όπλα είναι βαρύτατη παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης. Είναι λάθος όπως και η στάση των ΗΠΑ και Γαλλίας στο θέμα αυτό».

Ενώ για το αν υπάρχει ενδεχόμενο ο Ερντογάν να δεχτεί να καθίσει στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, απάντησε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει στάση, τότε ο κ. Ερντογάν θα ανοίξει την πόρτα του διαλόγου».