Πολεμικό Ναυτικό: Ιδιαίτερα κατατοπιστικός ο Αρχηγός ΓΕΝ για τα εξοπλιστικά προγράμματαΙδιαίτερα κατατοπιστικός ήταν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ κατά τη τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο ΠΝ του ΤΠΚ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ. Ο Α/ΓΕΝ στην ομιλία του έδωσε τις κεντρικές κατευθύνσεις και τον σχεδιασμό του ΠΝ με ορισμένες λέξεις κλειδιά όπως θα δούμε παρακάτω. Αξίζει να τη διαβάσετε με προσοχή.

Ομιλία Αρχηγού ΓΕΝ

Η ένταξη κάθε νέας μονάδας στο δυναμικό του Στόλου, συνιστά την εκπλήρωση μιας ιδιαίτερης για εμάς προσμονής, εξύψωσης του ηθικού, αλλά και δημιουργίας προσδοκιών, αφού σηματοδοτεί την προαγωγή των δυνατοτήτων και της μαχητικής ικανότητας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Με την ένταξη του ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ στο στόλο ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε σοβαρές καθυστερήσεις και απαιτήθηκαν υψηλού ρίσκου πρωτοβουλίες από την πολιτεία και το ΠΝ για την ολοκλήρωσή του. Στην όλη προσπάθεια καθοριστική ασφαλώς υπήρξε η συμβολή των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως, Καθώς οι προκλήσεις σήμερα κλιμακώνονται περισσότερο από ποτέ, οι καθημερινές επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το παρελθόν. Η εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ Δομή Δυνάμεων, έγκαιρα αποτύπωσε αυτή τη νέα πραγματικότητα και αποτελεί την πυξίδα για το Ναυτικό της επόμενης 15ετίας. Ένα Ναυτικό ισχυρότερο και με περισσότερες ασφαλώς δυνατότητες από το σημερινό.

Η υλοποίηση Δομής Δυνάμεων απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικό σχεδιασμό από το ΠΝ, προσήλωση, συνέπεια και απόλυτο ορθολογισμό και προτεραιοποίηση στη διάθεση των περιορισμένων σε κάθε περίπτωση πόρων τα επόμενα χρόνια. Παρά τις δυσκολίες που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση, το Ναυτικό βρίσκεται σε καθημερινή βάση στις θάλασσες, προβάλλοντας τη Σημαία μας.

Το γεγονός αυτό είναι προϊόν της τιτάνιας προσπάθειας που περιλαμβάνει σχολαστικό επιτελικό σχεδιασμό από το ΓΕΝ αλλά και ένα εξαιρετικό πρωτογενές έργο που επωμίζονται πρωτίστως ο Αρχηγός Στόλου και ο Διοικητής Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού με τα επιτελεία τους.

Τελικά όμως το βάρος πέφτει στον άνθρωπο, και οι άνθρωποί μας με την κουλτούρα τους, το φιλότιμο, την αυταπάρνηση και τον πατριωτισμό τους είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Γυναίκες και άνδρες του Στόλου, Η πατρίδα και το καθήκον απαιτούν από εσάς και τα καράβια σας να βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή, προμάχοι και σημαιοφόροι. Αυτό κάνατε πάντα και αυτό απαιτούμε από εσάς να εξακολουθήσετε να κάνετε. Να ταξιδεύετε, να κινδυνεύετε και να υπερασπίζετε την πατρίδα στις θάλασσες, με τον τρόπο που εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα. Σας διαβεβαιώ όμως ότι οι κόποι σας δεν περνούν απαρατήρητοι.

Η πολιτεία αναγνωρίζει τις προσπάθειές σας, και εμφατική επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η πρόσφατη εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για τη θέσπιση πρόσθετης αμοιβής για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή. Ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή ημέρα μας φέρνει ξανά στο νου τους ήρωες των Ιμίων. Το όνομα του τότε Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου μαζί με αυτά του Υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, αγαπητού και αξέχαστου συμμαθητή μου, και του Ανθυπασπιστή Έκτορα Γιαλοψού, έχει ήδη περάσει στην ιστορία και κοσμεί το πάνθεον των ηρώων της χώρας. Και αποτελεί μεγάλη μας τιμή σήμερα, που ο αδελφός του ήρωα κύριος Νικόλαος Βλαχάκος, θα είναι ο ανάδοχος του πλοίου που θα φέρει το όνομα Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως, Κυρίες και Κύριοι,

Στο Πολεμικό Ναυτικό ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Στις προκλήσεις απαντούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, και σας διαβεβαιώ, πως σε κάθε περίπτωση τα πλοία μας και τα άξια πληρώματά τους, πιστά στις αξίες και τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι πάντα έτοιμα να εκπληρώσουν στο ακέραιο την αποστολή τους.

Τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ προτρέπω να εργαστούν άοκνα, ώστε πολύ σύντομα ο Στόλος να αξιοποιήσει πλήρως τις επιχειρησιακές δυνατότητες του νέου μας πλοίου. ΒΖ για την έως τώρα προσπάθεια. Σας εύχομαι καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας. Σας ευχαριστώ.

Επισημάνσεις

Η ομιλία του Α/ΓΕΝ είναι κυριολεκτικά σαφής και ακριβής ως προς τις επιδιώξεις του ΠΝ. Οι δυο φράσεις κλειδιά από την ομιλία του Α/ΓΕΝ είναι η Δομή Δυνάμεων και η προτεραιοποίηση τηρουμένων των περιορισμένων πόρων.

Είναι σαφές πως το ΠΝ έχει σχεδιάσει τη Δομή Δυνάμεων με βάση το επιχειρησιακό έργο που καλείται να φέρει σε πέρας τόσο στο Αιγαίο αλλά κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό συνεπάγεται πως το ΠΝ έχει ανάγκη τόσο από ποιότητα μονάδων κρούσης αλλά και από ποσότητα. Προς τούτη τη κατεύθυνση το ΠΝ έχει σχεδιάσει μια δομή δυνάμεων με τις τέσσερις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, τις τέσσερις FDI με ενισχυμένες ικανότητες αεράμυνας περιοχής ακριβώς για να επιχειρούν οι ομάδες μάχης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο και τέλος τις κορβέτες.

Πρακτικά το ζητούμενο είναι μια οροφή της τάξης των 14 κύριων μονάδων με ιδανικό αριθμό τις 16.

Παράλληλα ο Α/ΓΕΝ μιλώντας πολύ στοχευμένα και συγκεκριμένα μίλησε για τη λεγόμενη προτεραιοποίηση. Η προτεραιοποίηση δυστυχώς σπανίζει στην ελληνική πραγματικότητα ενώ το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες νέων εξοπλιστικών συζητήσεων και κατ’ επέκταση προγραμμάτων που δεν συνάδουν με τις απόλυτες προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρακτικώς η προτεραιοποίηση στοχεύει στην ρεαλιστική κάλυψη των πρωταρχικών αναγκών του Αρχηγείου Στόλου για σύγχρονες φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια και ΤΠΚ. Οτιδήποτε παρεκκλίνει αυτών είναι εκτός των πραγματικών αναγκών του ΠΝ. Γι’ αυτό και ο Α/ΓΕΝ μίλησε για αυστηρό και εξαιρετικά προσεκτικό σχεδιασμό σημειώνοντας με έμφαση πως απαιτείται ορθολογικό πλάνο ενεργειών σε εξοπλιστικό επίπεδο.