Ένοπλες Δυνάμεις: Ενίσχυση συνεργασιών μέσω κοινών ασκήσεων



Ασκήσεις που υποδηλώνουν το εύρος της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) με συμμαχικές χώρες και εταίρους στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Βασίλης Νέδος

 Σε όλες αυτές τις ασκήσεις ο ρόλος της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) ως όπλου που μπορεί να επιχειρήσει αποτελεσματικά σε όλη την ευρύτερη περιοχή είναι σαφής. Κατ’ αρχάς στα τέλη Νοεμβρίου το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» αναμένεται να περάσει νότια της Κρήτης, όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις και σενάρια συνεργασίας με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και μαχητικά της Π.Α. 

Οι συνεργασίες με τους Γάλλους θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, όσο συνεχίζεται και η εξειδίκευση του προγράμματος κοινών ασκήσεων στο πλαίσιο και της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ασκήσεις με στοιχεία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με αποκορύφωμα την «Ολυμπιακή Συνεργασία ’22», που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή αρμάτων μάχης. Επιπλέον, στις αρχές Νοεμβρίου καταφθάνουν στην Ελλάδα δύο C-130J της 317 Πτέρυγας Αεροπορικών Μεταφορών της Αμερικανικής Αεροπορίας τα οποία, μαζί με ελληνικά C-130 της Π.Α. θα πραγματοποιήσουν πτήσεις terrain masking. 

Πρακτικά θα εκμεταλλευθούν τις συχνές εναλλαγές της ελληνικής μορφολογίας πετώντας χαμηλά με σκοπό την αποφυγή εχθρικών ραντάρ και, συνδυαστικά, θα πραγματοποιηθούν ρίψεις αλεξιπτωτιστών και συνεργασίες με μαχητικά. Επιπλέον, μεταξύ 9 και 18 Νοεμβρίου επιστρέφουν στη Σούδα έξι σαουδαραβικά F-15, τα οποία και θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις με μαχητικά της Π.Α. αλλά και άλλα στοιχεία των Ε.Δ., στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον κωδικό Falcon Eye 3.

Η Π.Α. θα συμμετάσχει και στα τακτικά και εκπαιδευτικά σενάρια που εκτυλίσσονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ATLC), τα οποία διεξάγονται στο πρότυπο του Tactical Leadership Programme (ΤLP) του ΝΑΤΟ. 

Ηδη βρίσκεται στα ΗΑΕ ένας αξιωματικός της Π.Α., ενώ θα προσγειωθούν στο Αμπου Ντάμπι και τρία Μιράζ 2000-5 της Π.Α., τα οποία θα πετάξουν απευθείας στη χώρα με στάση ανεφοδιασμού στην Κρήτη. Στην ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα-12» θα συμμετάσχει και η Κυπριακή Δημοκρατία.