Patriot, S-300 και ATACMS τσακίζουν το Τουρκικό Tayfun



Το ελληνικό «αντίδοτο» στο νέο τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο Tayfun ακούει στα ονόματα των Patriot, S-300 και ATACMS.

Με ψυχραιμία, αλλά και αρκετές επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές του επιχειρησιακές δυνατότητες, αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η ανάπτυξη του μικρού βεληνεκούς πυραύλου όπως και νωρίτερα του Bora, βασίστηκε σε αντιγραφή αντίστοιχων κινεζικών και πακιστανικών συστημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν, οι δυνατότητές του απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες των πυραύλων που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, όπως οι πύραυλοι Scalp με βεληνεκές άνω των 250 χλμ.

Την ίδια στιγμή πάντως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμίσει την πυραυλικής της απειλή έναντι της χώρας μας, έχοντας στο οπλοστάσιό τους αντιβαλλιστικά συστήματα όπως οι πύραυλοι Patriot με μέγιστη εμβέλεια 160 χλμ, μέγιστο ύψος εμπλοκής 24 χλμ και ταχύτητα 3+Mach, αλλά και οι S-300 με μέγιστη εμβέλεια 150 χλμ με ικανότητα εμπλοκής 6 στόχων ταυτόχρονα.

Παράλληλα, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμό βαλλιστικών πυραύλων ATACMS, αμερικανικής σχεδίασης και κατασκευής, με βεληνεκές μεταξύ 165 και 300 χιλιομέτρων και εκρηκτική κεφαλή που φτάνει τα 230 κιλά.

«Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι φθάνουν πολύ βαθιά μέσα στην Τουρκία και αποτελούν την ελληνική απάντηση στη συγκεκριμένη τουρκική απειλή. Εξάλλου η Άγκυρα αυξάνοντας το βεληνεκές των πυραύλων της δεν απειλεί πολύ περισσότερο την Ελλάδα απ’ ό,τι την απειλούσε μέχρι πρόσφατα, γιατί στην πραγματικότητα με τα 300 χιλ. του Bora έφτανε μέχρι Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η χώρα μας έχει και άλλα όπλα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την απειλή των Tayfun και αυτά είναι οι πύραυλοι Patriot και S-300», δήλωσε ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων,  Θεόδωρος Λιόλιος.