Θα προβεί ο Ερτογάν σε ενέργεια εναντίον της Ελλάδας;Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

Με ρωτούν εάν ο Ερτογάν θα προβεί σε ενέργεια εναντίον της Χώρας μας. Οι απόψεις του καθενός είναι συνάρτηση της πληροφόρησης, των γνώσεων και της ικανότητας στην ανάλυση και σύνθεση.

Σκεφτείτε τις προβλέψεις που εγιναν στο Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο από την πρώτη μέρα και πόσες από αυτές βγήκαν αληθινές. Ελάχιστες και είναι λογικό διότι ποτέ και κανείς δεν θα έχει πλήρη πληροφόρηση περα των άλλων. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

Στη αυτή τη βάση αυτά τα οποία βλέπω στα Ελληνοτουρκικά είναι τα παρακάτω:

– Φαίνεται πως ο Ερτογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί για το όραμα της Γαλάζιας πατρίδας. Βρίσκεται μπροστά στην πλήρη κατάρρευσή του. Δεν είναι καθόλου εύκολο να το αποδεχτεί. Δουλεύει πάνω σε αυτό χρόνια και έχει επενδύσει πολλά.

– Θα έλεγε κανείς, παρακολουθώντας τις καθημερινές δηλώσεις, πως προετοιμάζει το λαό του για πόλεμο (εξασφάλιση εσωτερικής νομιμοποίησης) και ταυτόχρονα επιδιώκει εξωτερική νομιμοποίηση για κάποια πολεμική ενέργεια. Πολύ θα τον βόλευε ένα σενάριο τύπου Ίμια.  Πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν είναι καθόλου βέβαιος για το αποτέλεσμα. Η εξωτερική νομιμοποίηση υπό τις παρούσες συνθήκες όμως είναι αδύνατη.

Η στάση της Τουρκίας στο Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο την έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη. Ακόμη και η Γερμανία τάσσεται ανοιχτά απέναντί της. Οι διπλωματικές κωλοτούμπες του Ερτογάν πλέον δεν αποδίδουν. Εχει χαθεί η εμπιστοσύνη και νομίζω πως ο ίδιος είναι καμένο χαρτί.

– Η Εθνική ισχύς της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί κυρίως από τις συμμαχίες-συνεργασίες με βασική αυτή με τις ΗΠΑ οι οποίες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Τουρκία και έχουν φροντίσει να της αφαιρέσουν το ισχυρό μέχρι πρόσφατα χαρακτηριστικό της αναντικατάστατης δύναμης στο ΝΑΤΟ με μια σειρά ενεργειών. Αυτό πλέον είναι μη αναστρέψιμο.

Οι ΗΠΑ επενδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν πολλά στην Ελλάδα. Σ αυτό συνέβαλε πολύ το γεγονός πως ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα έχει πέσει σε αμελητέα επίπεδα. Προσωπικά το αποδίδω στη διακυβέρνηση της Χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ και την προσγείωση στον πραγματικό κόσμο.  Θεωρώ πως ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν σε πλεονεκτικότερη θέση απέναντι στην Τουρκία στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

– Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λόγω του εμπάργκο όπλων δεν είναι στο επίπεδο που μια επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας απαιτεί. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο διχασμός που υπάρχει στην τουρκική κοινωνία λόγω των διώξεων σίγουρα έχει περάσει και στις τουρκικές ΕΔ. Υπάρχει φόβος και μίσος.

– Οι Ελληνικές ΕΔ μετά την κρίση ανακάπτουν. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα εξοπλιστικά (Viper, Rafale και Belharra). Έχουν ήδη ολοκληρωθεί εξοπλιστικά προγράμματα (πυρομαχικά, οπλικά συστήματα κλπ) που έχουν αναβαθμίσει τις ΕΔ. Μεσοπρόθεσμα (5ετία) ο χρόνος κυλάει υπέρ μας.

Στη βάση των παραπάνω είναι εξαιρετικά απίθανο να προβεί ο Ερτογάν σε κάποια ενέργεια εναντίον της Ελλάδας. Ωστόσο μπορεί υπό την πίεση της κατάρρευσης του οράματος της Γαλάζιας Πατρίδας να μην λειτουργήσει ορθολογιστικά και γι αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο. Προσοχή σε ενέργεια με UAVs  που αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο σήμερα της Τουρκίας και ιδιαίτερα κατάλληλο για ενέργεια στο Αιγαίο όπως η Τουρκία θα ήθελε…

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».