Παράξενες φωτεινές στήλες εμφανίστηκαν σε πολλές ρωσικές πόλεις– Μυστικό όπλο του Πούτιν;



Ένα παράξενο φως φάνηκε πάνω από το Μπέλγκοροντ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το κανάλι Telegram @IntelRepublic, ορισμένοι υποψιάζονται ότι μπορεί να προέρχεται από το όπλο λέιζερ Peresvet που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε δορυφόρους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Peresvet στη Ρωσία σημαίνει «υπερέκθεση». Αναφέρεται επίσης σε έναν Ρώσο Ορθόδοξο πολεμιστή-μοναχό του 14ου αιώνα ονόματι Aleksandr Peresvet , ο οποίος πολέμησε σε μια μάχη που σηματοδότησε το τέλος της μογγολικής κυριαρχίας στη μεσαιωνική Ρωσία.

 Σε άρθρο από την RG.ru, αναφέρεται ότι τα πληρώματα λέιζερ μάχης εκπαιδεύτηκαν στην Ακαδημία Διαστημικών Δυνάμεων Mozhaisky στην Αγία Πετρούπολη. Κάθε μέρα, οι χειριστές νέων όπλων λαμβάνουν θεωρητικές γνώσεις σε ειδικά εξοπλισμένες τάξεις και στη συνέχεια εξασκούν πρακτικές ενέργειες σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ήδη από το 2018, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για «όπλα με νέες φυσικές ιδιότητες». Στην ομιλία του, ο Πούτιν είπε:

«Έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο στα όπλα λέιζερ. Δεν είναι απλώς μια ιδέα ή ένα σχέδιο πια. Δεν είναι καν στα αρχικά στάδια παραγωγής.

Από πέρυσι, τα στρατεύματά μας είναι οπλισμένα με όπλα λέιζερ. Δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν είναι ακόμα η ώρα. Αλλά οι ειδικοί θα καταλάβουν ότι με τέτοια όπλα, η αμυντική ικανότητα της Ρωσίας έχει πολλαπλασιαστεί».

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν το Peresvet να εκπέμπει μια ακτίνα λέιζερ. Το χρώμα λέιζερ φαίνεται το ίδιο όπως αυτές που καταγράφηκαν στο Μπέλγκοροντ.

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Κοροτσένκο, ειδικό στα όπλα , το Peresvet χρησιμοποιεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια, επομένως η χρήση τους ως φορητού εργαλείου είναι απίθανο να πετύχει. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία στρατιωτικών βάσεων και άλλων τοποθεσιών από διείσδυση UAV στην επικράτειά τους.

Για αρκετούς μήνες, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδιζαν συνεχώς το Μπέλγκοροντ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και, μάλιστα, να σκοτωθεί ένας Ρώσος άμαχος χθες στις 4 Οκτωβρίου.

Πολλά κανάλια στο Telegram  ανέφεραν ότι παρόμοιες στήλες λέιζερ παρατηρήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, όπως στη Μόσχα, το Όμσκ, το Μούρμανσκ.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι, «η λειτουργία του Peresvet δεν αντιστοιχεί σε αυτές τις φωτογραφίες».

Εξηγούν ότι:


"Ένας φωτεινός πυλώνας είναι ένα  ατμοσφαιρικό οπτικό  φαινόμενο στο οποίο μια κατακόρυφη δέσμη φωτός εκτείνεται πάνω και/ή κάτω από μια φωτεινή πηγή.

Το αποτέλεσμα δημιουργείται από την αντανάκλαση του φωτός από μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ή αποτελούνται από σύννεφα μεγάλου υψομέτρου".

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς είναι, υπάρχει μια υπόθεση μεταξύ των Ρώσων στρατιωτικών αναλυτών ότι αυτό το φως δημιουργήθηκε ως μια διαδικασία ενεργού παρεμβολής με αναγνωριστικούς δορυφόρους.

Μερικοί ειδικοί προτείνουν ότι αυτό το σύστημα δημιουργεί ένα φαινόμενο «τοίχου φωτός» στην τροπόσφαιρα, παρεμβαίνοντας στα οπτικά συστήματα: «Το συγκρότημα μπορεί να «θαμπώσει όλα τα συστήματα δορυφορικής αναγνώρισης ενός πιθανού εχθρού σε τροχιές 1500 χιλιομέτρων».