«Euronaval 2022»: Ο ΥΦΕΘΑ και Αρχηγός ΓΕΝ με το βλέμμα στο μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού-Κέντρισαν το ενδιαφέρον οι Scalp Naval



Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Νίκος Χαρδαλιάς καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ στα πλαίσια της έκθεσης ναυτικω΄ν συστημάτων «Euronaval 2022».

Ο ΥΦΕΘΑ και Αρχηγός του ΠΝ επισκέφτηκαν όλα τα περίπτερα με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον ενώ αρκετή ώρα κάθισαν στο περίπτερο της Naval Group, της MBDA, της Thales καθώς και της Ficantieri.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο ήταν στην MBDA με τον Αρχηγό ΓΕΝ να ενημερώνεται για τις επιχειρησιακές δυνατότητες ενός οπλικού συστήματος με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον για το ΠΝ. Οι MdCN (Scalp Naval) καθώς και οι Aster 30 αποτέλεσαν αντικείμενο αρκετής συζήτησης.

Ο Α/ΓΕΝ ήταν και είναι ξεκάθαρος. Πρωταρχική απαίτηση και έμφαση για το ΠΝ είναι η αεράμυνα περιοχής. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη δυνητική σε δεύτερο χρόνο εξέταση δυνατοτήτων στρατηγικής κρούσης από το ΠΝ και ιδιαίτερα από μελλοντικό πρόγραμμα πρόσκτησης νέων υποβρυχίων με ανάλογες δυνατότητες κρούσης.


Τα βλήματα Aster 30 που δίνουν στο ΠΝ πρωτόγνωρες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής ήταν σημείο στο οποίο ο Α/ΓΕΝ επέμεινε προς τον ΥΦΕΘΑ ενημερώνοντας τον για τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, κύριο πεδίο δράσης των FDI.

Μάλιστα ο Γάλλος Α/ΓΕΝ τόνισε στον Αρχηγό ΓΕΝ πως πήρατε τη καλύτερη και πιο ισχυρή διαμόρφωση του πλοίου συγκριτικώς με αυτή του Γαλλικού Ναυτικού. Η ηγεσία του ΠΝ και τόσο ο Α/ΓΕΝ όσο και ο Αρχηγός Στόλου υπήρξαν υποστηρικτές των γαλλικών φρεγατών αναγνωρίζοντας όλα τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που δίνουν στο ΠΝ με κυρίαρχο γνώρισμα την αεράμυνα περιοχής και τις κορυφαίες δυνατότητες ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, στοιχεία απαραίτητα για τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα το ΠΝ έχει εξασφαλίσει τη προμήθεια ενός υπερσύγχρονου πλοίου με πρωτοποριακές τεχνολογικές δυνατότητες που δίνουν το ποιοτικό προβάδισμα και επιβεβαιώνουν τη θέση πως το ΠΝ στους εξοπλισμούς πρωτοπορεί και τολμά αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες που του εξασφαλίζουν το ποιοτικό προβάδισμα έναντι της απειλής.

Μεθαύριο ο Α/ΓΕΝ μεταβαίνει στη Λοριάν στη τελετή εισόδου της πρώτης ελληνικής FDI στο dry dock και μάλιστα νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος.