Η Τουρκία έκανε μια δοκιμή πυραύλου αλλά η Ελλάδα βάζει «φωτιά» με μια σειρά ασκήσεωνΑκόμα και σε ΝΑΤΟική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων στο Βέλγιο συμμετέχει η Ελλάδα

Με την  Τουρκία να προχωρά σε δοκιμές εν δυνάμει βαλλιστικών πυραύλων. όπως ο TAYFUN, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Roketsan, η Αθήνα στέλνει το δικό της μήνυμα αποτροπής με μια σειρά ασκήσεων.

«Η Roketsan, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης πυρομαχικών ακριβείας στην Τουρκία, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου TAYFUN, του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας της Τουρκίας (SRBM), που αναπτύχθηκε με εθνικούς πόρους», αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Η Ελλάδα ωστόσο συνεχίζει να ακονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν από τις 17 Οκτωβρίου την διενέργεια μιας σειράς εθνικών ενώ συμμετέχουν και σε διεθνείς ασκήσεις.

Από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου διενεργούν την ΤΑΜΣ Δούρειος Ίππος. Πρόκειται για διακλαδική άσκηση επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου, τύπου ΤΑΜΣ στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις και μέσα Ηλεκτρονικου Πολέμου των 3ων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διεξάγεται στην περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και του Ιονίου.

Από τις 18 έως και τις 20 του μήνα ενεργοποιείται το πεδίο βολής «Πετρωτών» μια ανάσα από τα σύνορα, κάτι που έχει κάνει και την Τουρκία να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης της Σαμοθράκης καθώς το πεδίο βολής φτάνει λίγα χιλιόμετρα από το ακριτικό ελληνικό νησί.

Επίσης από τις 15 έως τις 21 του μήνα η Ελλάδα μαζί με τις ΗΠΑ διενεργούν την άσκηση «NEPTUNE STRIKE22-2»

Σε αυτή συμμετέχουν μαχητικά F-16 και F-4 από ελληνικής πλευράς και F-18 από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους», ενώ και οι δύο πλευρές θα διαθέσουν και κλιμάκια ειδικών δυνάμεων για την κατάδειξη στόχων με λέιζερ.

Έως τις 22 Οκτωβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η «AEGEAN SEAL 22-I». Πρόκειται για άσκηση αντιναρκικών επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων και σε αυτή συμμετέχουν Βέλγιο, Γερμανία, Εσθονία, Λετονία και Πολωνία. Διεξάγεται στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου η Ελλάδα συμμετέχει με δύο αξιωματικούς στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση «STEADFAST NOON-22» που γίνεται στο Βέλγιο και έχει ως αντικείμενο την «ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ (NUCLEAR OPS)»…

Στο πεδίο βολής Πετροχωρίου διεξάγεται η «OLYMPIC COOPERATION-22» που έχει ως αντικείμενο αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις και σε αυτή συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και η Κύπρος.

Τέλος έως τις 28 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στη Βουλγαρία η άσκηση «BEYOND HORIZON-22» με την συμμετοχή εκτός της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, οι ΗΠΑ, η Ρουμανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Η σειρά αυτή των ασκήσεων καταδεικνύει πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενεργές στους κόλπους της συμμαχίας αφενός αλλά και αποτελεσματικές σε επίπεδο εθνικών ασκήσεων στις οποίες καλούνται συμμαχικές χώρες να συμμετάσχουν. Είναι ένα μήνυμα όπως τονίζουν έλληνες επιτελείς που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα πως η Ελλάδα επιθυμεί μεν την ειρήνη αλλά και σε θέματα επιχειρησιακά-πολεμικά και θέλει και μπορεί να είναι όχι απλά αποτελεσματική αλλά και νικηφόρα.