Θηρίο στους ουρανούς! Πώς αναβαθμίζεται το επιθετικό ελικόπτερο Ka-52M της Ρωσίας



Η αναβάθμιση προέκυψε από την εμπειρία χρήσης του ελικοπτέρου Ka-52 στη Συρία, όπου τα πυροβόλα επιχειρούσαν κυρίως τη νύχτα

Το αναβαθμισμένο επιθετικό ελικόπτερο Ka-52M της Ρωσίας θα αποκτήσει ένα νέο σύστημα παρατήρησης που θα του επιτρέψει να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά όπλα τη νύχτα, δήλωσε πηγή από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία στο πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 28 Οκτωβρίου.

«Η αποτελεσματικότητα μάχης του ελικοπτέρου Ka-52M θα βελτιωθεί σημαντικά μέσω ενός αναβαθμισμένου συστήματος που θα ενισχύσει τις δυνατότητές του να χρησιμοποιεί οπλισμό τη νύχτα. Το εύρος του καναλιού θερμικής απεικόνισης ανίχνευσης και αναγνώρισης στόχου του αναβαθμισμένου σκοπευτηρίου έχει διπλασιαστεί», είπε η ανώνυμη πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αναβάθμιση προέκυψε από την εμπειρία χρήσης του ελικοπτέρου Ka-52 στη Συρία, όπου τα πυροβόλα επιχειρούσαν κυρίως τη νύχτα.

Στη Συρία, τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χρησιμοποίησαν τον κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο 9K121 Vikhr με βεληνεκές έως και οκτώ χιλιόμετρα. Πηγή του TASS είπε ότι η νέα αναβάθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης έναν βελτιωμένο σταθμό επικοινωνιών, θα ενισχύσει το βεληνεκές του πυραύλου.

Το Vikhr είναι οπλισμένο με μια υψηλής εκρηκτικής αντιαρματική κεφαλή 12 κιλών που μπορεί να διαπεράσει 1.000 έλασης ομοιογενούς θωράκισης πίσω από εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση.

«Γίνονται εργασίες για την εγκατάσταση ενός σταθμού Safar και την επέκταση της εμβέλειας των πυραύλων Vikhr στα 10 χιλιόμετρα», είπε η πηγή.

Τον Σεπτέμβριο, το TASS αποκάλυψε ότι ο ρωσικός στρατός είχε δοκιμάσει με επιτυχία το αναβαθμισμένο επιθετικό ελικόπτερο Ka-52M στην Ουκρανία.

Η αναβάθμιση του Ka-52M δεν θα περιοριστεί σε όπλα, επικοινωνίες και συστήματα παρακολούθησης. Ως μέρος της αναβάθμισης, το ελικόπτερο θα αποκτήσει επίσης ένα νέο ραντάρ φάσης, ένα νέο σύστημα ενεργητικής προστασίας, ένα νέο σύστημα διοίκησης και ελέγχου πεδίου μάχης, ισχυρότερους τροχούς υπόστρωσης και βελτιωμένη εργονομία στο πιλοτήριο.

Το βελτιωμένο επιθετικό ελικόπτερο αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στον ρωσικό στρατό στο εγγύς μέλλον. Τον Αύγουστο, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε σύμβαση με έναν κατασκευαστή άμυνας στη διεθνή έκθεση όπλων Army 2022 για την προμήθεια αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Ka-52M στον στρατό.