Στα ελληνικά ραντάρ κάθε κίνηση του Τουρκικού στόλου: Αυξημένη εγρήγορση στο Αιγαίο φέρνει η Τουρκική άσκηση «Kararlilik 2022»Οι γείτονες πραγματοποιούν τη ναυτική άσκηση «Kararlilik 2022» η οποία στη δεδομένη χρονικά συγκυρία με την Άγκυρα να εκτινάσσει την ένταση στα ύψη λαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Σε αυξημένη εγρήγορση παραμένουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό αφού την εβδομάδα που έρχεται η παρουσία του Τουρκικού στόλου στο Αιγαίο αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Οι γείτονες πραγματοποιούν τη ναυτική άσκηση «Kararlilik 2022» η οποία στη δεδομένη χρονικά συγκυρία με την Άγκυρα να εκτινάσσει  την ένταση στα ύψη λαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή τόσο των Μονάδων του Τουρκικού ναυτικού όσο και των υπόλοιπων δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση φαίνεται ότι θα είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με αντίστοιχες ασκήσεις προηγούμενων ετών. Η εμπρηστική ρητορική και οι συνεχείς απειλές από το σύνολο των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας με πρώτο τον ίδιο τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού στην Αθήνα. Ακόμα και ενώπιον 45 ηγετών στη Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να επαναλάβει το γνωστό πλέον «θα έρθουμε νύχτα» δείχνοντας ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο επιθετικότητας.

Ήδη η αρμόδια για έκδοση navtex υπηρεσία του Τουρκικού ναυτικού ανακοίνωσε χθες μια σειρά από ναυτικές οδηγίες για ασκήσεις με πραγματικά πυρά αλλά και με ρίψη αλεξιπτωτιστών. Η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να προκαλέσει αφού οι navtex αφορούν και περιοχές Ελληνικής δικαιοδοσίας έως την καρδιά του Αιγαίου μεταξύ των οποίων στο ‘’τρίγωνο’’ Αη Στράτη, Λέσβου και Ψαρών. Και μάλιστα την ώρα που την ίδια σχεδόν περιοχή είχε δεσμεύσει νωρίτερα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για δική του άσκηση. Ενώ μια από τις Τουρκικές ναυτικές οδηγίες αφορά ρίψη αλεξιπτωτιστών σε μικρά νησιά και βραχονησίδες στον κόλπο της Σμύρνης.

Πέρα από την ξεκάθαρη διάθεση των Τούρκων να στείλουν μήνυμα ισχύος με έντονη παρουσία στο Αιγαίο η απόφαση να στείλουν τα πλοία τους σε περιοχή όπου πρόκειται να εκπαιδευτούν Μονάδες του Ελληνικού Στόλου και μάλιστα να ανακοινώσουν και πραγματικά πυρά δείχνει ότι στοχεύουν να κλιμακώσουν την ένταση και στη θάλασσα. Αφού ήδη στον αέρα σχεδόν καθημερινά προχωρούν σε υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά ενώ και οι εμπλοκές με μαχητικά της Πολεμικής μας αεροπορίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη Πέμπτη σε 8 περιπτώσεις τα Τουρκικά μαχητικά F-16 ενεπλάκησαν με Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισης.

Η άσκηση «Kararlilik» διεξάγεται κάθε χρόνο το Φθινόπωρο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την εκτέλεση πραγματικών πυρών και στόχο την εκπαίδευση του Τουρκικού ναυτικού σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου. Συμμετέχουν φρεγάτες ,κορβέτες, κανονιοφόροι, ταχέα περιπολικά και υποβρύχια. Αλλά και αποβατικά σκάφη με Πεζοναύτες.Η άσκηση έχει έντονο διακλαδικό χαρακτήρα αφού εκτός από τις ναυτικές Μονάδες λαμβάνουν μέρος μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας, τα μη επανδρωμένα UAV αλλά και ελικόπτερα τόσο μεταγωγικά όσο και επιθετικά ATAK. Όπως σε όλες τις ναυτικές ασκήσεις των γειτόνων παρουσία αναμένεται να έχουν και σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής.Μονάδες του Ελληνικού Στόλου όπως και άλλα επίγεια και εναέρια μέσα επιτήρησης αναμένεται να παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τουρκικών πλοίων.