Κόκκινος συναγερμός στο Αιγαίο για θερμό επεισόδιο στην άσκηση «Kararlilik 22»



Σε αυξηµένη επαγρύπνηση βρίσκεται το Πολεµικό Ναυτικό, καθώς η Άγκυρα φλερτάρει ακόμα µε την ιδέα ενός θερµού επεισοδίου!

Ελληνοτουρκικά: Την ώρα που οι Τούρκοι φαίνεται να ετοιμάζουν υβριδική εισβολή από τον Έβρο, σε αυξηµένη επαγρύπνηση έχει τεθεί µεγάλο µέρος και του ελληνικού
Πολεµικού Ναυτικού.

Αφορμή είναι η διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης «Kararlilik 22», με το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού στόλου νυ κινείται στις θαλάσσιες περιοχές του Ελλήσποντου, του κόλπου της Σµύρνης, πλησίον της ναυτικής βάσης του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, και του κόλπου της Αττάλειας.

Οι δυνάµεις του τουρκικού Πολεµικού Ναυτικού αποτελούνται από σηµαντικό αριθµό φρεγατών, αντιτορπιλικών, κορβετών, πυραυλακάτων, αλλά και από αρκετά βοηθητικά σκάφη.

Σύµφωνα µε τη σχετική Navtex, αν και ο κύριος όγκος των ασκήσεων πρόκειται να πραγµατοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Ιµβρου, το γεγονός ότι έχουν επίσης δεσµευτεί περιοχές
ελληνικής δικαιοδοσίας, έως την καρδιά του Αιγαίου, µεταξύ των οποίων στο τρίγωνο Αη Στράτη – Λέσβου – Ψαρών, έχει ανησυχήσει την ελληνική πλευρά.

Έτσι λοιπόν, πλοία του στόλου μας έχουν λάβει θέσεις επιτήρησης στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς υπάρχουν εκτιµήσεις ότι οι Τούρκοι ενδέχεται να χρησιµοποιήσουν την άσκηση προκειµένου να προχωρήσουν σε µια προκλητική ενέργεια αµφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωµάτων.

Όπως σηµειώνουν επιτελείς του Πενταγώνου, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριµένη άσκηση υποτίθεται ότι είναι «έρευνας και διάσωσης», οι Τούρκοι εµφανίζονται να συγκεντρώνουν σημαντική αεροναυτική δύναµη στην περιοχή, µε το βασικό µμάλιστα σενάριο διεξαγωγής της να προβλέπει τη χρήση και πραγµατικών πυρών.

Όλα αυτά φυσικά λίγες ώρες μετά τις νέες απειλές Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά και την Αλεξανδρούπολη.