Επίβλεψη των έργων στην Καλαμάτα από Παναγιωτόπουλο – Γκαντζ



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κοινή επίσκεψη στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρα στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιήσουν στις 21 Οκτωβρίου ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Ισραηλινός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Αμύνης Μπένζαμιν Γκαντζ, “προκειμένου να επιβλέψουν την πορεία των έργων” στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων, όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση του ΥΠΕΘΑ προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Επομένως, δεν πρόκειται για την τελετή εγκαινίων του Κέντρου, όπως έχει αναφερθεί στα διάφορα μέσα, αλλά μάλλον για τα εγκαίνια των νέων κτιρίων που έχουν ανεγερθεί για τις ανάγκες του έργου.

Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη έργα υποδομών που προβλέπει η σχετική σύμβαση που ανατέθηκε στην ισραηλινή Elbit Systems στις 16 Απριλίου 2021. Στην σύμβαση προβλέπεται η εγκατάσταση δύο νέων προσομοιωτών πτήσεως αεροσκάφους Μ346, ενός προσομοιωτή πτήσεως αεροσκάφους Τ-6, 25 υπολογιστών του ολοκληρωμένου συστήματος εκπαιδεύσεως εδάφους (Ground Based Training System) και του Κέντρου Διοικήσεως & Ελέγχου, με σχετικές υποδομές. Κύριο μέσο εκτελέσεως του πτητικού έργου, είναι 10 αεριωθούμενα αεροσκάφη προκεχωρημένης εκπαιδεύσεως M346.

Τα 10 αεροσκάφη M346, τα συστήματα επιγείου εκπαιδεύσεως και αποθέματα ανταλλακτικών, θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της Elbit, που τα διαθέτει προς εκμετάλλευση στην Πολεμική Αεροπορία με χρονομίσθωση για περίοδο 20 ετών.

Καθώς η σύμβαση προβλέπει την έναρξη παροχής ωρών πτήσεως στο αεροσκάφος Μ346, δύο έτη μετά την υπογραφή της, αυτό σημαίνει ότι τα Μ346 θα βρίσκονται στην Καλαμάτα την άνοιξη του 2023 και τον Απρίλιο θα αρχίσει η εκμετάλλευσή τους.