Τoυρκία: Οι ΗΠΑ βρήκαν 24.000.000.000 που πήγαν στον Ερντογάν από αδιευκρίνιστες πηγές – Θα τον στείλουν σπίτι του;



Οι μυστηριώδεις ροές κεφαλαίων προς την Τoυρκία έχουν φτάσει σε νέα υψηλά, αναφέρει το Bloomberg

Τoυρκία: Σε μπελάδες μπαίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η χώρα του, αν κρίνει κανείς από πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times.

Στο μακροσκελές αυτό άρθρο αναφέρεται ότι οι γείτονες έχουν εισπράξει φέτος περίπου 24.400.000.000 δολάρια περισσότερα απ’ όσα μπορούν να δικαιολογήσουν.

Τα τελευταία στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας συνέχισε να διευρύνεται τον Ιούλιο, ανεβάζοντας το συνολικό έλλειμμα φέτος στα 36.700.000.000 δολάρια.

Ο πειραματισμός της Άγκυρας με τα επιτόκια οδήγησαν σε ανεξέλεγκτη πτώση της λίρας τον περασμένο χρόνο.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι είναι υπέρμαχος του χαμηλού κόστους δανεισμού, υποστηρίζοντας μια ανορθόδοξη θεωρία που θέλει τη μείωση των επιτοκίων να οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg:

«Οι μυστηριώδεις ροές κεφαλαίων προς την Τουρκία έχουν φτάσει σε νέα υψηλά, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα, παρά το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα και την αδύναμη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε λίρες.

Η κεντρική τράπεζα της Άγκυρας δήλωσε ότι τα χρήματα που δεν γίνεται να υπολογιστούν στα μηνιαία στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, αυξήθηκαν στα 5.500.000.000 δολάρια τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τον απολογισμό κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους στα 24.400.000.000. Αμφότερα αποτελούν ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πίσω.

Τα έσοδα από τον τουρισμό από μόνα τους δεν μπορούν να εξηγήσουν τους αριθμούς. Τον Ιούλιο τα έσοδα από τους παραθεριστές ήταν 4.500.000.000 δολάρια, ανεβάζοντας τον απολογισμό από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο στα 16.400.000.000. Αυτό είναι περίπου το 70% των λογιστικών σφαλμάτων και παραλείψεων κατά την ίδια περίοδο».

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης…