Ο Ερντογάν έστειλε κορβέτα υποκλοπών στο Αιγαίο – Έτσι λειτουργεί το «Ufuk»



Αυτό είναι το τουρκικό σκάφος «Ufuk», µε δυνατότητες παρεµβολών και υποκλοπών που παρακολουθούσε την κοινή ελληνογαλλική άσκηση.

Μέσα από το Sportime διαβάσατε για την ελληνογαλλική απόβαση που «τρέλανε» την Τουρκία, με τον Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν να βγάζει για πρώτη φορά στο Αιγαίο το πλοίο υποκλοπών «Ufuk».

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να κινούνται σε τεντωμένοι σχοινί το τελευταίο διάστημα, μιας και παρατηρούνται καταστάσεις που θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε µη ελεγχόµενη κρίση µε την Τουρκία στο Αιγαίο.

Όσον αφορά το «Ufuk», πρόκειται για µια κορβέτα µήκους 99 µέτρων µε εκτόπισµα 2.400 τόνων που µπορεί να µεταφέρει και ελικόπτερο.

Έχει δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέµου, εκτέλεσης ηλεκτρονικών παρεµβολών, συλλογής πληροφοριών από υποκλοπή σηµάτων (SIGINT) και ηλεκτρονικές εκποµπές (ELINT), καθώς και ανάλυσης ηλεκτρονικών δεδοµένων.

Στο πλήρωµά του, δε, θεωρείται βέβαιο ότι περιλαµβάνονται και πράκτορες της τουρκικής µυστικής υπηρεσίας MIT.

Η έξοδος του τουρκικού πλοίου υποκλοπών «Ufuk» συµπίπτει χρονικά µε τη διεξαγωγή της ελληνογαλλικής άσκησης «Αργώ 22» που εξελίσσεται στον Παγασητικό κόλπο, στη Σκύρο και στον Αγιο Ευστράτιο.

Από σχετική απόσταση, το τουρκικό πλοίων υποκλοπών παρακολουθούσε τα ελληνογαλλικά γυµνάσια που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στο Κεντρικό Αιγαίο. Φυσικά, η εµφάνιση του «Ufuk» στο Αιγαίο, αρχικά ανοιχτά της Καλύµνου και στη συνέχεια προς τη Σκύρο και τον Αγιο Ευστράτιο, ενεργοποίησε τις αρµόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Όλα αυτά την ώρα που η γείτονας χώρα ξεπερνάει κάθε όριο με «εμπρηστική» επιστολή στον ΟΗΕ, με Τούρκο ναύαρχο πάντως να… ξεμπροστιάζει τον Ερντογάν.