Η επιχείρηση «Και οι τέσσερις δεν επέστρεψαν» της 336 Μοίρας Διώξεως της Π.Α.Στις 14 Νοε 1943, 4 Hurricane της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως απογειώθηκαν από αεροδρόμιο της Λιβύης, για να πλήξουν στόχους στην Κρήτη. Κανείς από τους πιλότους δεν επέστρεψε.

O Νοέμβριος του 1943 ήταν ο μήνας επανέναρξης των επιχειρήσεων της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, πάνω από την κατεχόμενη τότε Κρήτη. Από τα αεροδρόμια και τα πεδία προσγείωσης της Βορείου Αφρικής, οι Ελληνικές Μοίρες Διώξεως κατάφεραν σημαντικά πλήγματα στις γερμανικές δυνάμεις, ενώ οι Έλληνες αεροπόροι πέτυχαν και καταρρίψεις γερμανικών αεροσκαφών.

Οι επιδρομές κατά της Κρήτης είχαν την κωδική ονομασία «Operation Sociable». Πιο γνωστή είναι αυτή που εκτελέστηκε στις 14 Νοεμβρίου και έμεινε να αναφέρεται ως «Και οι τέσσερις δεν επέστρεψαν». Από τους τέσσερεις πιλότοτους που έλαβαν μέρος, οι δύο  φονεύτηκαν και οι άλλοι δύο αιχμαλωτίστηκαν.

Η επιχείριση
Ήταν μια επιχείρηση της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως και χαρακτηριζόταν ως “Επιχείρηση Sociable”.  Στόχος Αρ.8 (Οδός Ιεράπετρα – Καστέλι)».
Στις 08:25 απογειώθηκαν από από αεροδρόμιο της Λιβύης (LG.121) δύο ζευγάρια Hurricane ΙΙc :

Το πρώτο το αποτελούσαν ο Υποσμηναγός Ευάγγελος Καρύδης με το ΚΖ.628 και ο Σμηνίας Δημήτριος Σαρσώνης με το LD 130.
Στο άλλο ήταν ο Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Ψιλόλιγνος στο ΚΖ.408 και ο Σμηνίας Γεώργιος Μαδεμλής στο ΚΖ.672.
Κατά τη διάρκεια της επιδρομής δύο από τους χειριστές, ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Ψιλόλιγνος και ο Σμηνίας Δημήτριος Σαρεώνης, καταρρίφθηκαν από εχθρικά αντιεροπορικά πυρά και φονεύθηκαν.

Οι άλλοι δύο χειριστές, ο Υποσμηναγός Ε. Καρύδης και ο Σμηνίας Γ. Μαδεμλής, χτυπημένος από αντιαεροπορικά πυρά, προέβησαν σε αναγκαστική προσγείωση’ συνελήφθησαν από τους Γερμανούς και παρέμειναν μέχρι το τέλος του Πολέμου σε στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Συνολικά, από τον Ιούνιο του 1941 έως το Νοέμβριο του 1944 έπεσαν στο πεδίο τη μάχης 43 Ελληνες αεροπόροι μαζί με άλλους 26 που χάθηκαν την ίδια περίοδο σε εκπαιδευτικές πτήσεις και ασκήσεις.

Η 336 μοίρα Διώξεως κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο
Η 336Μ συγκροτήθηκε στο Α/Δ Αλμάζα της Αιγύπτου στις 25 Φεβρουαρίου 1943 και αρχικά εξοπλίστηκε με 21 Α/Φ Hurricane IIc. Πήρε μέρος σε επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Β. Αφρική, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και την κατεχόμενη Ελλάδα.
Από τον Οκτώβριο του 1943 έως τον Μάρτιο του 1944 το Hurricane αντικαταστάθηκε σταδιακά  από το Spitfire MK Vc και μερικούς μήνες αργότερα η Μοίρα μετακόμισε στην Ιταλία.

Η 14 Νοεμβρίου 1944 ήταν η ημέρα που η Μοίρα άφησε πίσω της τον Β’ΠΠ για πάντα, καθώς επιτέλους ήρθε στην Ελλάδα.

Εκτέλεσε συνολικά 3250 εξόδους, ημέρα και νύκτα, με 12427 ώρες πτήσης (5116 σε πολεμικές αποστολές και τις υπόλοιπες για εκπαιδευτικούς σκοπούς). Η Μοίρα απώλεσε 12 ιπταμένους και είχε 3 αιχμάλωτους πολέμου, ενώ η Royal Air Force την συνεχάρη για την εξαίρετη απόδοσή της.