700 ακόμη M-1117 στα νησιά! Κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς στις ΗΠΑ για να επιλέξει τα επόμενα Guardian500 Αμερικανικά θωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης έχει έως τώρα παραλάβει ο Στρατός Ξηράς και προωθήσει κυρίως στις Μονάδες των νησιών και του Έβρου. Και ενώ τα M-1117 ήδη αξιοποιούνται επιχειρησιακά, κλιμάκιο εξειδικευμένων Στελεχών του ΓΕΣ αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να επιλέξει τα επόμενα 700 Guardian ώστε να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 1200 τροχοφόρων θωρακισμένων Οχημάτων τα οποία παραχωρούν δωρεάν οι Αμερικανοί μέσω EDA στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για το 3ο κλιμάκιο αξιωματικών που μεταβαίνει στην Αμερική από την αρχή υλοποίησης του προγράμματος ώστε να περάσει από ‘’ακτινογραφία’’ τα αποθηκευμένα υπό παραχώρηση M-1117.

m1117 parelasi1Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διαδικασία απόκτησης βομβιδοβόλων αλλά και ηλεκτρικά πυροδοτούμενων πολυβόλων 0.50 τα οποία θα τοποθετηθούν στον μεγαλύτερο αριθμό από τα 1200 Guardian τα οποία συνολικά θα αποκτηθούν. Το Στρατιωτικό Επιτελείο προκειμένου να κερδίσει χρόνο ώστε να μη χάσει τα δωρεάν προσφερόμενα τροχοφόρα M-1117 τα απέκτησε χωρίς τα πολύτιμα βομβιδοβόλα αλλά και τα ηλεκτρικά πυροδοτούμενα ‘’πενηντάρια’’ πολυβόλα. Στη συνέχεια μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών ζήτησε εγγράφως με Letter of Availability and Price να αποκτήσει και τον οπλισμό τους και τελικά να καταλήγει σε συμφωνία με τους Αμερικανούς για αγορά των βομβιδοβόλων και των ηλεκτρικά πυροδοτούμενων πολυβόλων με χαμηλό κόστος έναντι περίπου 85 εκ. Εντός του 2023 αναμένεται να τα παραλάβει και να εξοπλίσει άμεσα τα M-1117 με προτεραιότητα σε αυτά που ήδη έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιο των Μονάδων της πρώτης γραμμής σε νησιά και Έβρο.

Η μεταφορά και επιχειρησιακή αξιοποίηση των Guardian ειδικά στα ακριτικά μας νησιά προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στους γείτονες οι οποίοι μάλιστα είχαν σπεύσει να δημοσιοποιήσουν φωτογραφίες των M-1117 να ξεφορτώνονται από Αρματαγωγά του Στόλου σε Λέσβο και Σάμο.

Ήδη οι πρώτες εντυπώσεις που φτάνουν από τις Μονάδες στο Στρατιωτικό Επιτελείο για τη αξιοποίηση των Guardian δείχνουν ότι πρόκειται για οχήματα που ‘’λύνουν τα χέρια’’ των Στελεχών αφού μπορούν να αναλάβουν μια σειρά από αποστολές. Η ταχύτητα και η ευελιξία τους ειδικά στους στενούς δρόμους των νησιών δίνουν τη δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης σε περιοχές υψηλής σημασίας για την άμυνα. Επιπλέον αποτελούν τροχοφόρα τα οποία χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη ευκολία και δεν παρουσιάζουν προβλήματα στη συντήρηση. Άλλωστε όταν έφτασαν στην Ελλάδα βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση παρά το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνταν από τον Αμερικανικό Στρατό. Και μόνο ότι σε επιχειρήσεις όπως στον Πόλεμο του Κόλπου αποτέλεσαν βασικό όχημα αναγνώρισης αλλά και φύλαξης εγκαταστάσεων καταδεικνύει τη χρησιμότητα τους. 100 από τα Guardian που θα αποκτηθούν αναμένεται μάλιστα αναμένεται να παραχωρηθούν στην Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να αναλάβουν ρόλο επιτήρησης και φύλαξης σε όλες τις Πτέρυγες Μάχης ενώ θωρακισμένα τροχοφόρα θα παραλάβουν και Μονάδες του Γ´ Σώματος Στρατού.

Ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα M-1117 ο Στρατός Ξηράς αναμένεται να αποκτήσει δωρεάν από τους Αμερικανούς επίσης μέσω EDA περίπου 50 πανίσχυρους αρματοφορείς OSHKOSH.Εξαιρετικά πολύτιμα οχήματα τα οποία χρησιμοποιεί ο Στρατός Ξηράς για να μεταφέρει με ταχύτητα και ασφάλεια άρματα μάχης είτε για ασκήσεις, είτε για συντήρηση. Ενώ σε περίπτωση επιχειρήσεων θα έχουν καίριο ρόλο στην άμεση μεταφορά εφεδρειών προς τις Μονάδες της πρώτης γραμμής στα χερσαία σύνορα στον Έβρο.

ΠΗΓΗ Newpost.gr