Πιθανή "μετάθεση" των Κρίσεων των Αξιωματικών στις ΕΔ



Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους προ μηνύονται καυτοί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, ενώ το 2023 είναι εκλογική χρονιά και για τις δύο χώρες, περίπου την ίδια χρονική περίοδο.

Στα μέσα Ιουνίου στην Τουρκία, και αρχές Ιουλίου στην Ελλάδα, εάν και εφόσον δεν προκύψουν πρόωρες κάλπες την άνοιξη, όπως φημολογείται έντονα.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπαίνει σε ζύμωση στο υπουργείο Άμυνας η ιδέα της αναβολής των κρίσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και η παραμονή όλων των αρχηγών και ανωτάτων αξιωματικών για μερικούς μήνες, αφού εκ των πραγμάτων η περίοδος αυτή θα χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αστάθεια, συγκυρίες που είναι ιδανικές για όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα με προκλητικές ενέργειες.

Παράλληλα, γίνονται κρούσεις για πραγματοποίηση κοινής άσκησης Γαλλίας – ΗΠΑ – Ελλάδας στο Αιγαίο, την περίοδο της άνοιξης, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Πληροφορίες της «ΒτΚ» αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο Άμυνας ζυμώνεται έντονα η ιδέα να προταθεί από τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στο ΚΥΣΕΑ και στον πρωθυπουργό, η παράταση της θητείας των αρχηγών των Επιτελείων για λόγους εθνικής ασφάλειας. 

Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για ανανέωση θητείας, αφού ο νόμος επιτρέπει ανώτατο όριο τρία χρόνια για τους αρχηγούς των Επιτελείων (το οποίο εξαντλούν τον Ιανουάριο οι Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης και Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Σ. Πετράκης), και 3+1 για τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο, ο οποίος έχει στη διάθεσή του έναν ακόμη χρόνο.

Κώστας Μελισσόπουλος

Πηγή:  vradini.gr