Μαύρα μαντάτα για απόστρατους από ν/σ υπ. ΕργασίαςΣύμφωνα με το Militaire News η κατάργηση του ν. 4093/12 θα κατατεθεί σύντομα για διαβούλευση και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών πιέζει για αναδρομικά μόνο από τον Ιανουάριο του 2022 και όχι από το 2021 όπως είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ

Όπως αναφέρει το Militaire News:

Δυστυχώς τα τελευταία νέα, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ήταν στην διαβούλευση και σύντομα οδεύει προς την βουλή, δεν ηχούν και τόσο αισιόδοξα για τους απόστρατους συνταξιούχους όπως φαίνεται και στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών.

Το πιο παράδοξο είναι ότι οι «χακί συνδικαλιστές» με παρεμβάσεις τους , που θεωρούσαν ότι είναι υπέρ των στρατιωτικών, συνδράμουν στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς (1%) του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 από τα εν ενεργεία στελέχη.

Αυτό σημαίνει ότι τα μετοχικά ταμεία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν δύο σοβαρές απώλειες εσόδων στους προϋπολογισμούς τους, χωρίς να υπάρχουν ισοδύναμες εισροές με αποτέλεσμα να οδηγηθούν μαθηματικά σε μείωση μερισμάτων.

Η πρώτη μείωση θα γίνει με την κατάργηση του ν. 4093/12 όπου σύντομα θα κατατεθεί για διαβούλευση και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών πιέζει για αναδρομικά μόνο από τον Ιανουάριο του 2022 και όχι από το 2021 όπως είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ.

Η κράτηση αυτή ορθά πρέπει να καταργηθεί, διότι πέρα της αντισυνταγματικοτητας, είναι άδικη, γίνεται μόνο στους παλαιούς μερισματούχους και στην πραγματικότητα γίνεται μια ανακύκλωση του χρήματος μεταξύ των μερισματούχων.

Η δεύτερη όμως κατάργηση, αφορά στην ειδική εισφορά 1% του άρθρου 38 του ν. 3986/2011που πληρώνουν τα εν ενεργεία στελέχη (και υπήρχε πρόβλεψη διατήρησης με το άρθρο 12 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου εργασίας) και θα επιφέρει για τα ΜΤ επιπλέον σημαντικές μειώσεις.

Συγκεκριμένα για το ΜΤΝ μας είπαν ότι η απώλεια της κράτησης του 1% θα επιφέρει απώλειες περίπου 5 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του και συνολικά οι δύο καταργήσεις το ποσό των 10 εκατομμυρίων περίπου.

Η εμμονή κάποιων για κατάργηση της κράτησης της ειδικής εισφοράς (1%) του άρθρου 38 του που γίνεται από το 2011 στα εν ενεργεία στελέχη προς όφελος των εν αποστρατεία στελεχών είναι η τέλεια αυτοχειρία και πέρα ότι είναι άδικο να μην την λάβουν όσοι συνταξιοδοτηθουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι οποίοι πλήρωναν τόσα χρόνια, είναι και η επιτομή του διανεμητικού συστήματος των μετοχικών μας ταμείων.

Διανεμητικό ονομάζεται το σύστημα, όταν οι εισφορές των υφιστάμενων ασφαλισμένων (εν ενεργεία στελεχών) χρηματοδοτούν τις συντάξεις των υφιστάμενων συνταξιούχων (μερισματούχων) καθώς ως γνωστόν τα Μετοχικά Ταμεία χρηματοδοτούνται από τα εν ενεργεία στελέχη και λαμβάνουν τα εν αποστρατεία στελέχη.

Ελπίζουμε στην συντονισμένη και τεκμηριωμένη διαμαρτυρία από τις τρεις θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων προς την Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ώστε να αποσοβηθεί έστω και την τελευταία στιγμή το «αυτογκόλ» που πάει να συντελεστεί.