Ετοιμάζεται ο παντουρκικός στρατός – Γιατί θέλουν και κοινή γλώσσα οι Τούρκοι και με ποιες χώρεςΕτοιμάζεται ο παντουρκικός στρατός από τους Τούρκους ενώ λόγος γίνεται και για κοινή τουρκική γλώσσα και αλφάβητο.

Έχει αρχίσει να συζητείται σε τουρκικούς κύκλος η δημιουργία ενός παντουρκικου στρατού στα πρότυπα του Ευρωστρατού.

Το Αζερμπαϊτζάν θα είναι η πρώτη χώρα η οποία θα συμμετέχει στον παντουρκικο στρατό, με τους Αζέρους να υιοθετούν το τουρκικό πρότυπο για την οργάνωση του στρατού τους.

Οι Αζέροι θα προσαρμόσουν τον αζέρικο στρατό στο εκπαιδευτικο σύστημα του τουρκικού στρατού.

Την ίδια ώρα το Τουρκμενιστάν δήλωσε την ένταξή του στο Τουρκικό Συμβούλιο, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 και σκοπό έχει την συνεργασία μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών.

Τα τουρκόφωνα κράτη ειναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και φυσικά η Τουρκία, ενώ σε ρόλο παρατηρητή συμμετέχει και η Ουγγαρία.

Ο στόχος θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μίας ένωσης στα πρότυπα της Ε.Ε. με ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και ανθρώπων, όπου θα μπορούσε να προστεθούν η Βοσνία, η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία.

Για την υλοποίηση των παραπάνω σχεδιασμών, θεωρείται πως ουσιαστικό ρόλο θα παίξει ένα κοινό αλφάβητο μεταξύ των τουρκόφωνων χωρών.

Μάλιστα, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού δημιουργήθηκε η ενιαία επιτροπή αλφαβήτου.

Πιο κοντά στα τουρκικά είναι τα αζέρικα τουρκικά και ακολουθούν η ουζμπέκικη τουρκική, η τουρκμένικη τουρκική, τα τουρκικά της Κιργιζίας και τα τουρκικά του Καζακστάν.