H Τουρκία σε απόγνωση: Spike Nlos και Apache δύναμη αποτροπής στο Αιγαίο



Η Τουρκία και οι προκλήσεις της δεν περνούν αναπάντητες. Ο «γόρδιος δεσμός» της γραφειοκρατίας επιτέλους κόβεται και η ώρα των υπογραφών φτάνει για τα Ισραηλινά «φονικά» κατευθυνόμενα βλήματα SpikeNlos. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost τα αρμόδια Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων σε συνεργασία με τους Επιτελείς του ΓΕΣ, την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael αλλά και τις Ισραηλινές αρχές κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να καταλήξουν στο  τελικό κείμενο της σύμβασης.

Το γεγονός ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία με μία χώρα με την οποία η Ελλάδα ναι μεν διατηρεί άριστες σχέσεις αλλά σε επίπεδο εξοπλισμών δεν έχει προχωρήσει σε σχετικές συμβάσεις δημιούργησε εμπόδια τα οποία καθυστέρησαν τη διαδικασία. Και ενώ η απόκτηση των Ισραηλινών υπερόπλων είχε συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και εγκριθεί από τον Οκτώβριο, η συμβασιοποίηση συνάντησε μια σειρά από προβλήματα που καθυστέρησαν την υλοποίηση της σημαντικής εξοπλιστικής συμφωνίας. Τα πάντα όμως έχουν πλέον πάρει το δρόμο τους και έως τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές προκειμένου να «τρέξει» το μεγάλο deal. Aφού ήδη έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως ζητήματα υποστήριξης.

‘Οπως έχει αποκαλύψει το Newpost το συνολικό κόστος του προγράμματος αγγίζει τα  370 εκ ευρώ και χωρίζεται σε τρία υποπρογράμματα. Με τα συστήματα Spike Nlos που θα αναπτυχθούν σε νησιά και Έβρο να κυμαίνονται στα 2700, 45 εκ ευρώ θα κοστίσουν τα βλήματα για τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι και 55 εκ ευρώ αυτά που  προορίζονται για τις κανονιοφόρους κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ» και για τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα κατευθυνόμενα βλήματα Spike Nlos όπως εκτιμούν αξιωματικοί του ΓΕΣ που έχουν ίδια άποψη για το Ισραηλινό «υπερόπλο»  θα εκτινάξουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Μονάδων που υπερασπίζονται τα χερσαία σύνορα στον Έβρο αλλά κυρίως θα αποτελέσουν το «μακρύ χέρι» των φρουρών πάνω στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Αφού θα έχουν τη δυνατότητα να στοχοποιούν και να πλήττουν με απόλυτη ακρίβεια στόχους στη θάλασσα ενώ θα αποτελούν και τον εφιάλτη των εχθρικών ελικοπτέρων τα οποία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν. Είτε για να καλύψουν με πυρά αποβατική ή αεροαποβατική ενέργεια είτε για να αποβιβάσουν κομάντος για δημιουργία αεροπρογεφυρώματος.

Ταυτόχρονα η προσθήκη κατευθυνόμενων βλημάτων Spike Nlos σε αριθμό επιθετικών ελικοπτέρων Apache, κίνηση στην οποία έχουν ήδη προχωρήσει οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις εκτινάσσουν την ισχύ πυρός αλλά κυρίως τη δυνατότητα να προσβάλλουν με εντυπωσιακή ακρίβεια στόχους στο έδαφος αλλά και στη θάλασσα, όπως αποβατικά σκάφη ή ακόμα και μεγαλύτερες Μονάδες επιφανείας σε μεγάλες αποστάσεις. Ενώ η τοποθέτηση Spike Nlos πάνω στις κανονιοφόρους του Στόλου αλλάζει άρδην το ρόλο τους αφού πλέον εκτός από το πυροβόλο θα διαθέτουν και κατευθυνόμενα βλήματα με αποτέλεσμα να αποτελούν πολύ πιο υπολογίσιμες Μονάδες που θα συνδράμουν στην άμυνα των νησιών.

Όμως εκεί που τα Ισραηλινά βλήματα θα αποτελέσουν φόβο και τρόμο θα είναι πάνω στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Μark V τα οποία κινούνται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 50 μίλια.Μετατρέποντας τα σε εφιάλτη για παράκτιους στόχους σε αμφίβιες καταδρομικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζονται ως πολλαπλασιαστής ισχύος και οπλικό σύστημα ιδανικό για το Ελληνικό ανάγλυφο το οποίο θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για  αποστολές αποτροπής αλλά και κρούσης.

Με βεληνεκές που αγγίζει τα 35 χιλιόμετρα κάθε πύραυλος Spike Nlos έχει τη δυνατότητα να «λοκάρει» και να καταστρέφει στόχους με υψηλή ακρίβεια όπως αποβατικά σκάφη αλλά και μεγαλύτερα πλοία, μεταγωγικά ελικόπτερα που μεταφέρουν κομάντος, επιθετικά ελικόπτερα ακόμα και σκάφη ειδικών επιχειρήσεων. Η ταχύτητα αλλά και ευελιξία του συστήματος κάνουν τους Spike Nlos έναν εξαιρετικά δύσκολο στόχο αφού τα οχήματα μπορούν να αλλάζουν συνεχώς θέσεις και να προχωρούν σε βολές χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση συνολικά  27 συστημάτων Spike Nlos κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από τρία οχήματα αλλά και drone για επιτήρηση, αναγνώριση και στοχοποίηση. Περιλαμβάνει το όχημα με τους εκτοξευτές, όχημα Ελέγχου και Διεύθυνσης Πυρός και το ραντάρ του συστήματος. Tην ευθύνη των Spike Nlos θα έχουν οι Λόχοι Αντιαρματικών των Μονάδων ενώ χειριστές τους θα είναι μόνιμα Στελέχη, κυρίως ΕΠΟΠ, τα οποία θα εκπαιδευτούν και θα εξειδικευτούν πάνω στο πανίσχυρο Ισραηλινό σύστημα.