Το ΝΑΤΟ δεν εγκρίνει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία



Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα αποτελούσε απειλή για άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, μετά τη ρίψη  πυραύλου στην Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα την Τρίτη.

«Μαζί με όλους τους συμμάχους μας, συμφωνούμε ότι θέλουμε να αποφύγουμε μια περαιτέρω κλιμάκωση αυτού του πολέμου στην Ουκρανία. Το Βερολίνο θα προσφέρει υποστήριξη στην πολωνική αεράμυνα», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Η συνάντηση του ΝΑΤΟ μετά την έκρηξη της Τρίτης δεν βασίστηκε στο Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη μπορούν να θέσουν οποιοδήποτε θέμα ενδιαφέροντος για συζήτηση, είπε ο εκπρόσωπος.

Τέθηκε το θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων τέτοιων συμβάντων ή ατυχημάτων για χώρες που γειτνιάζουν με τη σύγκρουση.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ είπε ότι η έκρηξη στην Πολωνία πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο - αλλά δεν φταίει η Ουκρανία, λέγοντας ότι τελικά φταίει η Ρωσία καθώς συνέχισε να βομβαρδίζει την Ουκρανία με πυραύλους.

Ο γενικός γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι το περιστατικό με πυραύλους συνέβη «καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε ένα τεράστιο κύμα πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία».

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν φταίει η Ουκρανία. Η Ρωσία φέρει την τελική ευθύνη καθώς συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε.

 Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του NewsWeek.ro, τα σχόλια έρχονται μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου της συμμαχίας μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε την Πολωνία τη νύχτα, σκοτώνοντας δύο πολίτες.