Αερογέφυρα στη Λιβύη: Μεταφέρουν όπλα οι Τούρκοι σε βάση νότια της ΚρήτηςΗ ελληνική πολεμική αεροπορία με όλα τα μέσα της παρακολουθεί επισταμένα τις τουρκικές κινήσεις στην Λιβύη

Η Τουρκία είναι πολύ πιθανό ότι ετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου Abdülhamid Han, για αυτό και συνεχίζεται η μεταφορά άγνωστου τύπου οπλισμού, προσωπικού και άλλων υλικών μέσω αερογέφυρας στην Τρίπολη της Λιβύης, σε μια κυβέρνηση που είναι μαριονέτα στα χέρια του καθεστώτος Ερντογάν.

Το " υπάκουο" καθεστώς της κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης, είναι ένα πρόκριμα για το αληθινό σχέδιο της Άγκυρας για την νέα οθωμανική αυτοκρατορία που ονειρεύονται κάποιοι,  "με κυβερνήσεις “ μαριονέτες”, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου", με στρατιωτικό εκβιασμό την κυοφορούμενη ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την οποία διαφημίζει ο τύπος της γειτονικής χώρας.

Αερογέφυρα για την μεταφορά τουρκικών όπλων στη Λιβύη       

Αυτό που μας απασχολεί είναι οι συνεχείς πτήσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Σήμερα (διότι χθες εντοπίστηκαν δύο παρόμοιες τουρκικές πτήσεις) δύο τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη Lockheed C-130H αναχώρησε από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Λιβύη με διακριτικά (reg. 68-01609 διακριτικό TUAF222) που αναχώρησε από την Άγκυρα προς την αεροπορική βάση της Al - Watiya AB, δυτικά της Τρίπολης.

Ίδιος προορισμός και για το δεύτερο τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος (reg. 70-01610 – διακριτικό TUAF223) που αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καισάρειας.

Επικρατέστερο σενάριο με στόχο την Ελλάδα το επόμενο διάστημα
Ενόψει την εξόδου του στόλου του γνωστού τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου με ροτα νοτίως της Κρήτης, η βάση της Αλ Βατίγια θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στα όποια σχέδια της Άγκυρας.

Εδώ και μερικούς μήνες έχει αναφερθεί ότι η Τουρκία θα μεταφέρει σύντομα στρατεύματα στη βάση Αλ Βατίγια, ενώ θα μετασταθμεύσουν και πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην βάση αυτή.

Οι πτήσεις των τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών αφορούν πιθανόν ακόμα και πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα τύπου HISAR-O ή κάτι παρόμοιο για την ασφάλεια της βάσεις αυτής από τυχόν αεροπορικές προσβολές όπως αυτή του 2020 από “άγνωστα” αεροσκάφη Rafale.     

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει συστήματα αεράμυνας MIM-23B Hawk στη Στρατιωτική Αεροπορική Βάση Vatiye, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (UMH) στις 4 Ιουλίου 2020.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Μισράτα, που αναβαθμίζεται σε μεγάλη ναυτική βάση, θεωρείται “απαραίτητη για την ασφάλεια των... δραστηριοτήτων γεώτρησης στην περιοχή”.

Το λιμάνι της Μισράτα θα είναι διαθέσιμο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με την αεροπορική βάση Watya συνεχώς.

Η Τουρκία θα μας στέλνει πρόσφυγες και από τη Λιβύη εκτός από το Αιγαίο και τον Έβρο;
Χθες, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 483 μετανάστες από τη Λιβύη σε ένα πεπαλαιωμένο αλιευτικό σκάφος αποβιβάστηκαν στην Κρήτη, ανοίγοντας νέο μέτωπο το οποίο καθοδηγεί πιθανότατα η γειτονική χώρα για να πλήξει την χώρα μας.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «αυτοί που επέβαιναν στο πλοίο ήταν Σύροι, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί, Παλαιστίνιοι και Σουδανοί, αφού περιλαμβάνονταν 336 άνδρες, 10 γυναίκες, 128 αγόρια και εννέα κορίτσια".

Όλοι μεταφέρθηκαν σε πλοίο που ήταν ελλιμενισμένο στη νότια Κρήτη για προσωρινή στέγαση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.