Ένοπλες Δυνάμεις: Άνοιξαν πυρ στη Λάρισα - Εντυπωσιακές εικόνεςΗ «EU IR 22» συνδυάστηκε για πρώτη φορά με την Πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ CPX/LIVEX - Command Post Exercise/Live Exercise) «ΤΑΛΩΣ 2022».

Από την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ΕΣΕΕΕ) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ στην Λάρισα η άσκηση με την επωνυμία «CPX European Union Integrated Resolve 22 » (CPX EU IR 22).

Η «EU IR 22» είναι κοινή άσκηση μεγάλης κλίμακας τύπου PACE (Parallel And Coordinated Exercises) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ, και αποτελεί την μεγαλύτερη σε εύρος δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται ανά διετία. Σε αυτήν ασκείται στις διαδικασίες του «Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων» το σύνολο των εμπλεκόμενων πολιτικών και στρατιωτικών φορέων της, στο πλαίσιο της «Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής για την Άμυνα και την Ασφάλεια» (Common Security and Defence Policy - CSDP), και σκοπός της είναι η βελτίωση και η ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε μια σύνθετη κρίση υβριδικού χαρακτήρα, τόσο με εσωτερική όσο και με εξωτερική διάσταση.

Στην «CPX EU IR 22» συμμετείχαν εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και προσωπικό από 16 κράτη – μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα το ΕΣΕΕΕ ενισχύθηκε με 49 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό από την Κύπρο, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Σουηδία, την Τσεχία και την Φινλανδία. Επίσης, συμμετείχαν Παρατηρητές από τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Νορβηγία, την Σερβία και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η «EU IR 22» συνδυάστηκε για πρώτη φορά με την Πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ CPX/LIVEX - Command Post Exercise/Live Exercise) «ΤΑΛΩΣ 2022», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 08 έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στο «Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον» (ΕΠΚΕΑΑΠ) στο Στρατόπεδο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΒ) ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΑΝΔΡΕΑ στην Αργυρούπολη του Κιλκίς, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Κύπρο, την Βουλγαρία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Ρουμανία και την Σερβία.


Η άσκηση «ΤΑΛΩΣ 2022» εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και αποσκοπούσε στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Σχηματισμού Μάχης (ΣΜ) HELBROC BG, όπως και στην επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών. Κατά την διάρκειά της εκπαιδεύτηκε και αξιολογήθηκε το Επιτελείο του HELBROC BG (FHQ – Force Headquarters) στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητάς του για το Α΄ εξάμηνο του 2023, το οποίο συγκροτείται από την 71 Α/Μ ΤΑΞ που ταυτόχρονα συνιστά και στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση κατάστασης κρίσης σε «Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης».

Κατά την διάρκεια των συνδυαζόμενων ασκήσεων, το Διακλαδικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Joint Operation Centre – JOC) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ/EΣEEE επέδιδε επεισόδια στην 71 Α/Μ ΤΑΞ/ΕΣΔΕΕ (EL EU FHQ) για την αξιολόγηση του Στρατηγείου του HELBROC BG, ενώ παράλληλα τα ασκούμενα τμήματά τους συνεκπαιδεύονταν στην εκτέλεση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day), της άσκησης CPX EU IR22 (PACE) στην οποία παρέστησαν:

● Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.
● Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στρατηγός Robert Brieger.
● Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
● Ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης.
● Ο Μητροπολίτης Κιλκισίου και Πολυανής κκ Βαρθολομαίος.
● Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χαράλαμπος Λαλούσης.
● Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας.
● Ο Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.
● Ο Διοικητής Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου.
● Ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Βεργίδης Ανδρέας.
● Οι Στρατιωτικοί Εκπρόσωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Ελλάδας, της Κύπρου, του Βελγίου, της Βουλγαρίας της Ελβετίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό από Σχηματισμούς της Ελλάδας και ξένων Χωρών.

Κατά την διάρκεια της DV Day οι προσκεκλημένοι αρχικά ξεναγήθηκαν στην έδρα του ΕΣΕΕΕ στο Στρατόπεδο «Νικολάου Πλαστήρα» στη Λάρισα, όπου και ενημερώθηκαν για την λειτουργία και την αποστολή του. Στην συνέχεια μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του ΕΠΚΕΑΑΠ στην Αργυρούπολη Κιλκίς, όπου και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη τακτικής άσκησης βασισμένης στο Σχέδιο Επιχειρήσεων (OPLAN - Operation Plan) της άσκησης EU IR22 (PACE), σύμφωνα με το οποίο το HELBROC BG αναπτύχθηκε ως Αρχική Δύναμη Εισόδου (Initial Entry Force - IEF), με σκοπό να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για την ανάπτυξη στρατιωτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατόπιν, περιηγήθηκαν σε στατική έκθεση των κύριων οπλικών συστημάτων, καθώς και στον χώρο ανάπτυξης του FHQ όπου και ενημερώθηκαν για την λειτουργία και την αποστολή του HELBROC BG.