Η ενεργοποίηση προγράμματος κορβετών και η συμφωνία για την ΕλευσίναΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Γράφαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν όλα τα μέσα μιλούσαν για ματαίωση του προγράμματος κορβετών και προτίμηση εναλλακτικώς της ενεργοποιήσεως του δικαιώματος προαιρέσεως για τέταρτη φρεγάτα FDI HN που προβλέπει η σύμβαση, ότι η κυβέρνηση παραμένει “προσανατολισμένη στην υλοποίηση του προγράμματος νέων κορβετών αλλά έχει αναβάλει την ανάθεση συμβάσεως για το επόμενο έτος“.

Πράγματι, στις 9 Νοεμβρίου, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) αποφάσισε την ενεργοποίηση του προγράμματος κορβετών κι ακολουθεί η έγκρισή του από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Από εκεί και πέρα θα προωθηθεί για περαιτέρω χειρισμούς σε πολιτικό επίπεδο, με πρώτο την ενημέρωση της αρμοδίου Επιτροπής της Βουλής.

Με αφορμή επίσης την σύσκεψη της 19ης Σεπτεμβρίου στο Μαξίμου, όπου εξετάσθηκε το πρόγραμμα κορβετών, είχαμε αναδείξει τον περιορισμό χρηματοδοτήσεως για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο 1,5 δισ. €, όπως και ότι το κόστος, βάσει των μέχρι τότε προτάσεων ανερχόταν από 1,65 μέχρι 1,9 δισ. €, για 4 πλοία. Η κατάσταση αυτή, απαιτούσε αποφάσεις από κυβερνητικής πλευράς ως προς την χρηματοδότηση και γι’ αυτό γράφαμε: “Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ελαφράς αυξήσεως του προϋπολογισμού, προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των προς πρόσκτηση πλοίων“.

Τελικώς, δεν αποφασίστηκε αύξηση της χρηματοδοτήσεως, με αποτέλεσμα να περιορισθεί εκ των πραγμάτων το πρόγραμμα σε 3 κορβέτες. Η εξέλιξη αυτή, αποτυπώθηκε προχθές στην απόφαση του ΑΝΣ, η οποία αναφέρει πρόγραμμα προμήθειας 3 κορβετών + 1 ως προαίρεση, δηλαδή όπως ακριβώς έγινε και με το πρόγραμμα φρεγατών.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΑΝΣ κατέγραψε επισήμως την υπεροχή της προτάσεως του ιταλικού σχεδίου FCX 30, που κατατάσσει πρώτο βάσει επιχειρησιακών κριτηρίων.

Η ιταλική πρόταση συνοδεύεται από ειδικό βάρος λόγω του εκδηλωθέντος ενδιαφέροντος της Fincantieri να επενδύσει στα ναυπηγεία Ελευσίνας, ώστε να δοθεί σε αυτά ναυπηγικό έργο. Αυτό το σημείο αποτελούσε το αδύνατο σημείο των Γάλλων αλλά μετά την επίσκεψη του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου στις εγκαταστάσεις της Naval Group στις 7 Νοεμβρίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι παρουσιάζεται βελτιωμένη πρόταση και σε αυτό το πεδίο. Η μεταφορά μέρους του ναυπηγικού έργου στην Ελλάδα και μεγαλύτερη συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, καθώς τα αποτελέσματα μέχρι τώρα στο πρόγραμμα φρεγατών δεν κρίνονται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, θα βελτίωνε την θέση ανταγωνισμού της Naval Group. Τέτοια εξέλιξη, θα καθυστούσε ελκυστικότερη για την κυβέρνηση την απόφαση, αφού θα μείωνε πολιτικές πιέσεις από την ανάθεση συμβάσεων χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα και βιομηχανική συμμετοχή ελληνικών εταιρειών.

Στο μεταξύ, στις 10 Νοεμβρίου υπεγράφη από όλους τους εμπλεκομένους φορείς η Συμφωνία Εξυγιάνσεως των ναυπηγείων Ελευσίνας και τώρα πλέον θα προωθηθεί επίσημη αίτηση στο δικαστήριο για συνέχιση της διαδικασίας βάσει του πτωχευτικού δικαίου. Από την εξυγίανση θα προκύψουν δύο νέες εταιρείες, η εμπορικού προσανατολισμού ONEX ELEFSIS Shipyards Industries και η αμυντικού ONEX ELEFSIS Naval Maritime. Στην πρώτη θα επενδυθούν μετά τη μεταβίβαση κεφάλαια μέχρι 170 εκατ. €, εκ των οποίων 102 εκατ. $ θα προκύψουν από χρηματοδότηση – δάνειο του αμερικανικού DFC και τα υπόλοιπα από τον όμιλο ONEX. Στην δεύτερη, θα επενδυθούν κεφάλαια από τον όμιλο ONEX και την ιταλική Fincantieri, όπως και ιταλικά χρηματοδοτικά ιδρύματα. Το ενδιαφέρον του ιταλικού ναυπηγικού οίκου θα εκδηλωθεί με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) πιθανώς εντός Νοεμβρίου, καθώς αναμενόταν πρώτα η υπογραφή της Συμφωνίας Εξυγιάνσεως.

Στο μεταξύ, στις 11 Νοεμβρίου εκπρόσωποι της Fincantieri βρέθηκαν στην Αθήνα και παρουσίασαν προτάσεις για την διαμόρφωση της FCX 30.