Ασπίδα Ειδικών Δυνάμεων: Η Ελλάδα συνασπίζει τα Βαλκάνια και βγάζει εκτός την Τουρκία



Η αμυντική διπλωματία του ΓΕΕΘΑ αποδίδει καρπούς τορπιλίζοντας το οθωμανικό τόξο που προσπαθεί να αναβιώσει τη Τουρκία στα Βαλκάνια.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η χώρα μας ως αποδεδειγμένα αξιόπιστος σύμμαχος αποτελεί το σταθερό ανάχωμα στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, και σε αυτό πρωτεύοντα ρόλο παίζει το πλέγμα της στρατιωτικής διπλωματίας που έχει εδραιώσει το ΓΕΕΘΑ.

Οι στρατιωτικές συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί σχεδόν με όλες τις χώρες των Βαλκανίων όχι μόνο αποδίδουν καρπούς αλλά τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να αναβιώσει το οθωμανικό τόξο στην περιοχή.

Το ΓΕΕΘΑ μέσω των ασκήσεων και με αιχμή τις «Σκιές του Αιγαίου», την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που υπάγεται απευθείας στο Αρχηγό, προωθεί κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που προάγουν κι ενισχύουν το συμμαχικό πνεύμα, την συνεργασία κι εν τέλει χτίζουν ισχυρούς δεσμούς με κοινές πεποιθήσεις κι ιδανικά.

Χθες, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων των Βαλκανίων, Balkan Shield (Βαλκανική Ασπίδα), που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Πρόκειται για άσκηση Ειδικών Δυνάμεων μεταξύ Μονάδων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Χωρών: Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία.

Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών θα εκτελεστεί σενάριο απελευθέρωσης στόχων υψηλής αξίας, κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν Ελικόπτερα APACHE, CΗΙΝΟΟΚ, SUPER PUMA, NH-90.

Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν σε άσκηση τέτοιου τύπου τα νεοαποκτηθέντα  οχήματα Polaris MRZR και θα εκτελεστεί ρίψη αλεξιπτωτιστών από C-27.

Το MRZR είναι όχημα παντός εδάφους, που κινείται με 3κύλινδρο ντίζελ μοτέρ, 993 κυβικών εκατοστών, ισχύος 88 ίππων. Μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως 100 χλμ./ώρα και το ρεζερβουάρ καυσίμου, των 36 λίτρων, του παρέχει αυτονομία κίνησης περίπου 250 χιλιόμετρα.