Εκδήλωση Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο



Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ασφάλειας στο κυβερνοχώρο -Ο ρόλος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι το διαδίκτυο παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής και των δραστηριοτήτων μας. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στην αύξηση των χρηστών του διαδικτύου, το οποίο πέρα από τις θετικές επιδράσεις του, εγκυμονεί κινδύνους και προκαλεί παραβατικές συμπεριφορές.

Έτσι, διαπιστώνονται φαινόμενα εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, τα οποία συνιστούν νέα απειλή ως προς την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στον πραγματικό κόσμο, γεγονός που οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ Θεσσαλίας διοργανώνει συζήτηση-ενημέρωση με τίτλο «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ασφάλειας στο κυβερνοχώρο -Ο ρόλος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος» το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας Βόλου προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις όλων (γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, παιδιά, έφηβοι κτλ.) για την ασφάλεια και τους κινδύνους  στο διαδίκτυο.

Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι, ο πλέον αρμόδιος για να αναλύσει τους κινδύνους του διαδικτύου, Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής ΑστυνομίαςΤαξίαρχος Βασίλειος Ε. Παπακώστας

Τα  θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

·         παγίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τρόποι προστασίας

·         προσωπικά δεδομένα

·         σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός

·         διαδικτυακός εκφοβισμός

·         απάτες μέσω διαδικτύου

·         ψηφιακή υποκλοπή δεδομένων

·          ασφάλεια λογαριασμών

·         διαδικτυακά παιχνίδια και εθισμός.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε μορφή συνέντευξης με ερωτήσεις που θα κάνει η δημοσιογράφος Άρτεμις Καλαμογιώργου, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται ερωτήσεις από το κοινό, ενώ θα προβάλλονται επεξηγηματικά βίντεο που έχει δημιουργήσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) μερίμνησε να δοθεί η δυνατότητα και σε συνανθρώπους μας με προβλήματα ακοής για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, με παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Την διερμηνεία θα πραγματοποιήσουν η κα Γαλήνη Σαπουντζάκη -Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η κα Αλεξία Πρίγκου - Διερμηνέας.

Την εκδήλωση στηρίζουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος , το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια  «ΦΛΟΓΑ», η Ένωση Συλλόγων γονέων μαθητών α’ & β’ βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Βόλου και το Ορφανοτροφείο Βόλου.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Σ.Ο.Ε.Δ.
Δημήτριος Κοντούρης