Η ελληνική πολιτική και στρατιωτική διπλωματία σε πλήρη σύμπνοια


Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Αυτές τις ημέρες διεξήχθη η 31η Σύνοδος των Αραβικών Κρατών στην Αλγερία... Μένουμε σε δύο κομβικής σημασίας γεγονότα:

1. Η Διακήρυξη του Αλγερίου επιβεβαίωσε κατά την ολοκλήρωση της Αραβικής Συνόδου Κορυφής την απόρριψη της ξένης παρέμβασης - σε όλες τις μορφές της - στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, ενώ τηρεί την αρχή της εξεύρεσης λύσεων στη βάση των αραβικών αρχών στα αραβικά προβλήματα μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του Αραβικού Συνδέσμου στην πρόληψη κρίσεων, στην επίλυσή τους με ειρηνικά μέσα και στην προώθηση των διαραβικών σχέσεων.

2. Η Ιορδανία βγαίνει μπροστά, συνεργάζεται με την Αίγυπτο προκειμένου από κοινού να διαχειριστούν τα αραβικά θέματα στην περιοχή τους... Στα πλαίσια της Συνόδου υπήρξε συνάντηση εργασίας ανάμεσα στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι και τον διάδοχο του Θρόνου της Ιορδανίας.

Φυσικά, όλο το παραπάνω έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για τα ελληνικά συμφέροντα, φυσικά με έμμεσο τρόπο (γιατί ο άμεσος αφορά τον τρόπο διαχείρισης των εθνικών θεμάτων από το ίδιο το κράτος) μια και ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από την Αίγυπτο, η Ελλάδα έχει τοποθετήσει τις σχέσεις της με την Ιορδανία σε νέα πλαίσια, όχι μόνο μέσω της πολιτικής διπλωματίας, αλλά και της στρατιωτικής... 

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ μετά από πρόσκληση του ομολόγου του ήταν πριν δύο μέρες στην Ιορδανία, αποδεικνύοντας, ως φαίνεται, ότι πολύ έξυπνα η ελληνική πλευρά και με πλήρη αρμονία και σύμπλευση του Έλληνα επικεφαλής της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής με τον Έλληνα επικεφαλής των ΕΔ επενδύουν στην γειτονιά μας....

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)