Ανεύθυνες Κυβερνήσεις και Ανεύθυνοι Υπουργοί



Ο κύριος Υπουργός των Εξωτερικών προσπαθώντας να αποφύγει τις δικές του ευθύνες από το Βατερλό της εξωτερικής μας πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξη του ότι «Και από την άλλη με τις μικρές μας δυνατότητες γιατί θυμίζω ότι είναι μικρές οι δυνατότητές μας σε σχέση με τους άλλους αφού θέλουμε χωρίς χρήματα και χωρίς στρατό να έχουμε επιρροή να εμποδίσουμε την επέκταση των συμβατικών κατανοήσεων με την Τουρκία».

Τι εννοεί άραγε ο κύριος υπουργός με αυτή του την απαράδεκτη δήλωση; Δεν λαμβάνει υπόψη του τις δηλώσεις του Υπουργού της Εθνικής Αμύνης ο οποίος, όπου βρεθεί και όπου σταθεί δηλώνει περιχαρής, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν την Εθνική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία; Δεν λαμβάνει υπόψη του, τις δηλώσεις για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, της κυρίας Προέδρου της Δημοκρατίας, που σύμφωνα με το σύνταγμα, άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων; Αν ισχύουν αυτά που λέει ο πρώτος τότε ο δεύτερος είναι ψεύτης ή το αντίθετο. Μήπως είναι μαλωμένοι και δεν μιλάνε μεταξύ τους; Μήπως οι επικεφαλής των σημαντικότερων υπουργείων της χώρας δεν συνεργάζονται μεταξύ τους; Αναρωτιέμαι εάν ο κύριος Πρωθυπουργός, πριν τους επιλέξει για αυτές τις θέσεις, εξασφάλισε ότι αμφότεροι έχουν μελετήσει τουλάχιστον τον Σουν Τσου και τον Θουκυδίδη. Μήπως ο κύριος Υπουργός τα λέει αυτά επειδή θέλει να γίνει Μητσοτάκης στην θέση του Μητσοτάκη; Ή μήπως τα λέει αυτά, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Αν όμως αυτή είναι η αλήθεια, ο κύριος Δένδιας δεν έχει καμία ευθύνη;

Για ποιο λόγο λοιπόν κύριε Υπουργέ δεν έχουμε ισχυρό Στρατό; Δεν έχουμε μήπως ικανούς ηγέτες; Πριν όμως βιαστείτε να απαντήσετε, να σας θυμίσω ότι συμμετέχετε ως μέλος του ΚΥΣΕΑ στην επιλογή των ανώτατων ηγετών του Στρατού; Άρα χαίρουν της απόλυτου εμπιστοσύνης σας. Αν λοιπόν το παραπάνω ισχύει αλλά παρόλα αυτά, διαπιστώσατε ότι κάτι δεν πάει καλά, το συζητήσατε με τον Υπουργό της Εθνικής Αμύνης, το συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό; Ζητήσατε ευθύνες και παραιτήσεις από τους Αρχηγούς; Γιατί εάν δεν το κάνατε, τότε ο αποκλειστικά υπεύθυνος είσαστε εσείς και μόνο εσείς. 

Αφού όπως υπονοείτε τα χρήματα δεν είναι αρκετά, ζητήσατε επιπλέον χρήματα από τον Πρωθυπουργό και σας το αρνήθηκε; Δεν πληρώνει ο Ελληνικός λαός φόρους για την αγορά των αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra; Τα οποία αργήσατε εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να προμηθευτείτε έγκαιρα. Δεν πληρώνει ο Ελληνικός λαός φόρους για τον δικό σας μισθό; Αρνήθηκε μήπως ο μέσος Έλληνας πολίτης να πληρώσει αναλογικά δίκαιους φόρους; Μήπως ρωτήσατε τον Έλληνα πολίτη για τις σωστές ή λάθος αποφάσεις που πήρατε; Είτε αυτές αφορούσαν την αγορά οπλικών συστημάτων, είτε αυτές αφορούσαν ζητήματα εθνικής στρατηγικής; Ζητήσατε μήπως αύξηση της θητείας από τους Αρχηγούς και σας το αρνήθηκαν; Ζητήσατε αύξηση της θητείας από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης ή τον Πρωθυπουργό και σας είπαν όχι; Ή μήπως με συλλογική σας απόφαση κρατήσατε την θητεία μειωμένη για να κερδίσετε τις εκλογές; Μήπως δεν γνωρίζετε ότι οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί έχουν τρείς μήνες βασική εκπαίδευση και εμείς μόνο τρείς εβδομάδες; 

Ποιος ήταν κύριε υπουργέ αυτός που αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια στον Στρατάρχη Χαφτάρ; Ήταν μήπως ο Ελληνικός λαός που πήρε την απόφαση; Ή μήπως εσείς μαζί με τον Πρωθυπουργό της χώρας; Ήταν μήπως ο Ελληνικός λαός που επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία, ή μήπως η κυβέρνηση της ΝΔ. Φταίει μήπως ο Ελληνικός λαός για την σύναψη ισχυρών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή μας; Ή αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου σας. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στο υπουργείο σας μυστικά κονδύλια που εσείς διαχειρίζεστε προκειμένου να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Βλέπετε κύριε Υπουργέ η μεγάλη εξουσία και ο μεγάλος μισθός, φέρνει μαζί του και μεγάλες ευθύνες.

 Είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί της ΝΔ θα δικαιολογήσουν τον υπουργό τους λέγοντας πως έχει δίκαιο. Όμως κύριοι οπαδοί θα σας πω μια σκληρή αλήθεια που θα πρέπει να φιλοσοφήσετε αρκετά για να καταλήξετε σε δικά σας συμπεράσματα. Ηγέτης είναι αυτός ο οποίος με τα διατιθέμενα μέσα κατορθώνει να πετύχει το μέγιστο αποτέλεσμα. Αυτός που κατανοεί την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα πλήρως, όχι μόνο σαν έννοιες αλλά και στην εφαρμογή τους. 

Και πριν προλάβουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτούν πολιτικά την Ελληνική αποτυχία της εθνικής στρατηγικής στην ανατολική μεσόγειο, να τους θυμίσω την δήλωση του κυρίου Μπαλάφα σύμφωνα με τον οποίο θα ρίσκαραν την Εθνική ασφάλεια προς όφελος της οικονομίας. Θα τους θυμίσω επίσης το δικό τους φοβερό δίλημμα άρματα ή βούτυρο, το οποίο δείχνει παντελή έλλειψη στρατηγικής αντίληψης. Αναρωτιέται κανένας με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, με ποια κριτήρια ανέλαβαν θέσεις ευθύνης και με ποιο δικαίωμα αποφασίζουν να ρισκάρουν το μέλλον της Ελλάδας. Ας πάμε τώρα στον κύριο Πρωθυπουργό που φέρει ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα. 

Αν είναι ψέματα αυτά που λέει ο κύριος Δένδιας, τότε ο κύριος Πρωθυπουργός πρέπει να τον αντικαταστήσει άμεσα και να φροντίσει για την παραδειγματική του τιμωρία. Αν είναι αλήθεια, τότε πρέπει να υποβάλει την παραίτηση του άμεσα, έτσι ώστε να αναλάβει κάποιος ικανότερος και να ξεκινήσει εχθές μια αναζήτηση των υπευθύνων σε όλους τους τομείς. Τέλος θα αναφερθώ στην στρατιωτική ηγεσία, η οποία σαφώς δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Τι κάνουν λοιπόν οι κύριοι αρχηγοί; Έθεσαν τον κύριο Πρωθυπουργό προ των ευθυνών του; Του ανέλυσαν όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την εθνική στρατηγική; Η απλά συμφωνούνε μαζί του σε ότι λέει. Και εάν με τα διαθέσιμα σε αυτούς μέσα δεν μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους, γιατί δεν παραιτούνται; Δεν θίγονται σαν ηγέτες από αυτά που λέει ο κύριος Δένδιας; Δεν έχουν καθόλου φιλότιμο; 

Κύριοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες, το μέλλον τις χώρας δεν είναι παιχνίδι, γιατί όπως λέει και ο Κωστής Παλαμάς «Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι , οι νεκροί». Αναλογιστείτε λοιπόν τις ευθύνες σας, και πράξτε ανάλογα. 

  Σχης (εα) Δημήτριος Κωνσταντινίδης
  MS National Grand Strategy, NDU Washington D.C
  MBA, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας