Στρατός Ξηράς: Νέα πυρομαχικά δοκιμάζει και αξιολογεί το Πυροβολικό Μάχης



Με γοργούς ρυθμούς το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) και η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ εργάζονται ώστε το Πυροβολικό Μάχης να προχωρήσει άμεσα στη προμήθεια νέων σύγχρονων βελτιωμένων πυρομαχικών επαυξημένων αποστάσεων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα έλαβαν χώρα βολές ακριβείας στο Πεδίο Βολής Κρήτης σε αποστάσεις άνω των 40 χιλιομέτρων.

Οι βολές πραγματοποιήθηκαν από αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-109 καθώς και PzH-2000GR αξιοποιώντας τα νέου τύπου πυρομαχικά των 155 χιλιοστών της σλοβάκικης εταιρείας MSM. Πρόκειται για πυρομαχικά Base Bleed, ελληνιστί καιόμενης βάσης. Κύριο στοιχείο των νέων πυρομαχικών είναι τα ισχυρά προωθητικά γεμίσματα που επιτρέπουν βολές σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι Έλληνες πυροβολητές κατάφεραν να βάλουν σε αποστάσεις των 42 χιλιομέτρων με τα πυρομαχικά 155mm HE ER VMK HB και HE ER VMK ΒΒ με βολές από τα PzH-2000GR ενω από τα Μ-109 το μέγιστο βεληνεκές ανήλθε στα 30 χιλιόμετρα.


Τα συμπεράσματα από τη Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ είναι εξαιρετικά και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις δίνοντας το στίγμα για το νέο πρόγραμμα πρόσκτησης νέων πυρομαχικών για το Πυροβολικό Μάχης του Στρατού Ξηράς. Να σημειωθεί επίσης πως τα πυρομαχικά που βλήθηκαν έχουν εγκριθεί από τον κατασκευαστή των PzH-2000GR ως ασφαλή και πλήρως λειτουργικά μέσα από τη διαδικασία που αναφέρεται ως «loading mechanism safety procedures, διαδικασίες του μηχανισμού γέμισης των πυροβόλων με ασφάλεια. Υπενθυμίζεται ότι τα PzH-2000GR διαθέτουν αυτόματο σύστημα γέμισης.

Ήδη η συνεργασία του Ελληνικού Στρατού και με τη Σερβία έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για τις ρουκέτες G2000 των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 και η Διεύθυνση Πυροβολικού εξετάζεται να επεκτείνει τις συνεργασίες και σε άλλα προγράμματα. Πρωταρχικός στόχος για το Πυροβολικό Μάχης είναι η απόκτηση πυρομαχικών επαυξημένου βεληνεκούς και η σλοβάκικη εταιρεία MSM είναι φαβορί.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα απόκτησης νέων βελτιωμένων πυρομαχικών DM131A1 βεληνεκούς των 40 χιλιομέτρων εκκρεμεί από το 2003.