Λιβύη: Πώς ο Νίκος Δένδιας «πετσόκοψε» τη μαριονέτα του Ερντογάν



Πώς η τουρκόφιλη κυβέρνηση Ντμπεϊμπά και οι αχυράνθρωποι του Ερντογάν επιχείρησαν να «εγκλωβίσουν» τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, που έφυγε άρον –άρον από την Τρίπολη

Κώστας Τσιτούνας

Παταγωδώς απέτυχε η προσπάθεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, με τους στενούς δεσμούς με την Άγκυρα, να παγιδεύσει τον Νίκο Δένδια και να αθετήσει τα συμφωνηθέντα για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη. Όχι μόνο ο Νίκος Δένδιας δεν «μάσησε» αλλά επικοινωνιακά και διπλωματικά γύρισε όλο το παιχνίδι εκθέτοντας πλήρως και το παράνομο καθεστώς της Λιβύης που αρνείται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αλλά κατάφερε να διασύρει πλήρως τα ύπουλα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν που χρησιμοποιεί ως μαριονέτα τον Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Το διπλωματικό παρασκήνιο ήταν βεβαίως άγριο και αρχικά, η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του χθεσινού ταξιδιού του κ. Δένδια στην πολύπαθη βορειοαφρικανική χώρα. Την παραμονή της επίσκεψης, ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και αντίπαλος της κυβέρνησης του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά - που αν και είναι μεταβατική και έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, υπέγραψε νέα συμφωνία με την Τουρκία ως συνέχεια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019- είχε ζητήσει από τον κ. Δένδια να μεταβεί στην Τρίπολη για να τον συναντήσει. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και κανέναν άλλο.

Όμως όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο της Τρίπολης χθες το πρωί, τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, Νάιλα Μανγκούς, ώστε ο κ. Δένδιας να αναγκαστεί να την συναντήσει. Με στόχο η τουρκόφιλη κυβέρνηση της Τρίπολης να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός και να δείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση τους αναγνωρίζει ως παράγοντες σταθερότητας στην Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι η Μανγκούς είχε υπογράψει τον Οκτώβριο τη συμφωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Θέση της Ελλάδας είναι πως η θητεία της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν έπεσε στην παγίδα και δεν κατέβηκε καν από το αεροσκάφος.

Συνεχίζει τις προκλήσεις το Λιβυκό ΥΠΕΞ
«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», τόνισε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Όταν η κυβέρνηση της Τρίπολης διαπίστωσε ότι ο κ. Δένδιας δεν «μάσησε», κατά το κοινώς λεγόμενο, και αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι του για τη Βεγγάζη, οι λιβυκές αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν τα σχέδια πτήσης, με αποτέλεσμα η πτήση να γίνει μέσω FIR Μάλτας και από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη.

Σε προκλητική ανακοίνωσή του το λιβυκό ΥΠΕΞ, ισχυρίστηκε πως «παρά τις χυδαίες πολιτικές και θέσεις που υιοθέτησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τις περασμένες ημέρες (…) το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης του έδωσε την άδεια να επισκεφθεί την Τρίπολη», και κατηγόρησε τον κ. Δένδια για τη στάση του. Όπως έγινε γνωστό, ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αποφασίστηκε επίσης να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Έλληνας ΥΠΕΞ: «Θα ξαναμιλήσουμε όταν υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση»
«Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη, αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης», τόνισε ο κ. Δένδιας από τη Βεγγάζη μετά τη συνάντησή του με Λίβυους βουλευτές και υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος καταφέρθηκε κατά της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, καταδίκασε τα τουρκολιβυκά μνημόνια και τόνισε πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές, θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.

Εμμονές του Ερντογάν με Μητσοτάκη και Δένδια
Το περιστατικό με το Δένδια στη Λιβύη και η σφοδρή αντίδραση των Τούρκων δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο γιατί το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν έχει εμμονές τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Λιβύη αναφέρεται εκτενώς ο τουρκικός Τύπος, εστιάζοντας στη στάση του Νίκου Δένδια. «Διπλωματικό σκάνδαλο στη Λιβύη προκάλεσε ο Έλληνας υπουργός Δένδιας: Πολύ σκληρή αντίδραση από την κυβέρνηση της Τρίπολης» αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safalk. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έβαλε την υπογραφή του σε ένα τεράστιο διπλωματικό αίσχος στη Λιβύη», συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Στο μεταξύ η «Haber 7» δημοσιεύει: «Διπλωματική αλαζονεία από τον Έλληνα υπουργό Δένδια! Πολύ σκληρή δήλωση από τη Λιβύη». Η εμμονή του Τούρκου προέδρου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια δεν είναι καθόλου τυχαία και γι’ αυτό το προηγούμενο διάστημα ο Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξή του προσπάθησε να σπείρει διχόνοια στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι ο Δένδιας εποφθαλμιά τη θέση του Μητσοτάκη.