«Ασπίδα» σε Έβρο και νησιά: Ώρα υπογραφών για τους «φονικούς» Ισραηλινούς Spike Nlos – Το παρασκήνιο«Μια ανάσα» από τις υπογραφές για την αγορά των πανίσχυρων Ισραηλινών κατευθυνόμενων πυραύλων Spike Nlos βρίσκεται η Αθήνα, αφού οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε τελική συμφωνία. Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο αρμόδιων επιτροπών, των Στελεχών της  Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων  με τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς από τη μία και των Ισραηλινών αξιωματούχων με τα Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Rafael από την άλλη έχουν ολοκληρωθεί.

Κώστας Σαρικάς

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Στρατιωτική πηγή στο Newpost «αγκάθια στο δρόμο για τις υπογραφές δεν υπάρχουν» και πλέον είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να ‘’κλειδώσει’’ και τυπικά το μεγάλο deal. Tα εμπόδια τα οποία αφορούσαν ζητήματα συντήρησης και αναβάθμισης του Ισραηλινού «υπερόπλου» ξεπεράστηκαν αφού οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο Στρατός Ξηράς θα έχει δικαιοδοσία συντήρησης έως το 3ο  Κλιμάκιο  ενώ το 4ο και 5ο που αφορούν εργασίες δομικής συντήρησης και αναβάθμισης του οπλικού συστήματος παραμένουν στους Ισραηλινούς. Με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει εμπλοκή τους 10 χρόνια έπειτα από την απόκτηση και επιχειρησιακή ανάπτυξη των Spike Nlos.

To πρόγραμμα αγγίζει τα 280 εκ και αφορά την απόκτηση για τον Στρατό Ξηράς συνολικά 27 συστημάτων Spike Nlos. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και με δεδομένο ότι οι υπογραφές θα «πέσουν» εντός του 2022 οι Ισραηλινοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι θα φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2023 με το Στρατιωτικό Επιτελείο να τους αναπτύσει σε Μονάδες των Νησιών αλλά και του Έβρου. Οι Spike Nlos θα ανήκουν στους Λόχους Αντιαρματικών και τον χειρισμό τους θα αναλάβουν μόνιμα Στελέχη, Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ οι οποίοι θα εκπαιδευτούν με διαδικασίες  fast track άνω στο Ισραηλινό οπλικό σύστημα.

Spike Nlos: Τα φονικά χαρακτηριστικά τους
Κάθε «Στοιχείο» Spike Nlos θα διαθέτει 3  οχήματα, εκτοξευτές, το Κέντρο Διεύθυνσης Πυρών και το ραντάρ αλλά και drone το οποίο θα χρησιμοποιείται για έρευνα και εντοπισμό στόχων.

Το βεληνεκές των πυραύλων που αγγίζει τα 35 χιλιόμετρα αλλά και η δυνατότητα του χειριστή να κατευθύνει με εκπληκτική ακρίβεια τον πύραυλο στο στόχο το καθιστούν ‘’εφιάλτη’’ για κάθε αντίπαλο. Είτε πρόκειται για πλοίο, είτε για ελικόπτερο ή ακόμα και και στόχους στο έδαφος, τεθωρακισμένα και εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό της ακρίβειας του Spike Nlos είναι ότι σε επίδειξη που έκαναν οι Ισραηλινοί πέρασαν σε απόσταση άνω των 30 χιλιομέτρων τον πύραυλο μέσα από παράθυρο κτιρίου. Όπως εκτιμούν τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς οι Spike Nlos αποτελούν ιδανικό οπλικό σύστημα για το περιβάλλον του Αιγαίο αφού δημιουργεί μια «ασπίδα» μεγάλου βάθους γύρω από τα Ελληνικά νησιά. Ουσιαστικά οι Ισραηλινοί πύραυλο μετατρέπουν κάθε θαλάσσια περιοχή γύρω από τα ακριτικά μας νησιά σε «No Access Zone» είτε στον αέρα για εχθρικά ελικόπτερα είτε στη θάλασσα για αποβατικά σκάφη αλλά και μεγαλύτερες Μονάδες του εχθρικού στόλου.

Ταυτόχρονα με τη συμφωνία για τους Spike Nlos του Στρατού Ξηράς αναμένεται να υπογραφεί και αντίστοιχη συμφωνία για απόκτηση Spike Nlos οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε Κανονιοφόρους και στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V. Οι SpikeNlos των Κανονιοφόρων θα τοποθετηθούν σε σταθερές βάσεις ενώ αυτοί των ΣΑΠ θα είναι φορητοί με δυνατότητα να τοποθετούνται και να αφαιρούνται ανάλογα με την επιχείρηση. Το πρόγραμμα των Spike Nlos για το Πολεμικό Ναυτικό κυμαίνεται στα 55 εκ ευρώ. Θα ακολουθήσει και τρίτο πρόγραμμα για τοποθέτηση Spike Nlos σε ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού.