Αμερικανικό ΜΜΕ ”υποκλίνεται” στην Ελληνική ΠΑ: ”Έχει την απόλυτη υπεροχή στο Αιγαίο”Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι από τις καλύτερες του ΝΑΤΟ. Οι Έλληνες πιλότοι κατακτούν τακτικά κορυφαίες θέσεις σε ασκήσεις και σχολεία του ΝΑΤΟ. Αλλά οι γεωπολιτικές συνθήκες αναγκάζουν αυτήν την εξαιρετικά ικανή αεροπορία του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίζει καθημερινά την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, παρόλο που η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ”, αναφέρει αμερικανικό ΜΜΕ.

Κατάλογος μαχητικών

Από τον Νοέμβριο, το ενεργό απόθεμα μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται από τα ακόλουθα αεροσκάφη:

– 153 F-16 Fighting Falcons (Block 72, Block 52+/ADV, Block 50, Block 30)

– 24 Mirage 2000-5 Mk2s

– 34 F-4E Phantom

– 8 Rafale F3R

Αυτά είναι συνολικά 219 και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα προσθέσει και θα αναβαθμίσει περισσότερα αεροσκάφη σύντομα.

Το Rafale F3R ήταν μια απροσδόκητη αγορά από τον ελληνικό στρατό και ήρθε ως άμεση απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα την άνοιξη του 2019 και το καλοκαίρι του 2020. Η Άγκυρα αρχικά προσπάθησε να πλημμυρίσει την Ελλάδα με μετανάστες και στη συνέχεια πυροδότησε μια περιορισμένη στρατιωτική σύγκρουση στο Αιγαίο.

Με 14 σκληρούς πόντους, το Rafale F3R μπορεί να είναι αρκετά δυνατό. Μπορεί να φέρει έναν συνδυασμό διαφορετικών οπλικών συστημάτων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος Mica IR/EM, τις κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες GBU 12/16/24, τις κατευθυνόμενες με GPS βόμβες AASM, τους πυραύλους κρουζ SCALP EG και το Exocet AM39 Block 2 αντιπλοϊκοί πύραυλοι.

Αυτό που κάνει το Rafale F3R ένα τόσο θανατηφόρο μαχητικό αεροσκάφος, ωστόσο, είναι ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor. Αυτά τα πυρομαχικά εκτός οπτικού βεληνεκούς μπορούν να κλειδώσουν και να χτυπήσουν εχθρικά αεροσκάφη από εμβέλεια 90 μιλίων, επιτρέποντας στο Rafale F3R να καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη εκτός της εμβέλειας των όπλων του.

Εκτός από αυτά τα πυρομαχικά, το Rafale F3R διαθέτει πυροβόλο των 30 χλστ.

Στην ελληνική μοίρα που πετά με το αεροσκάφος Rafale F3R μόλις δόθηκε η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα Rafale F3R μπορούν να αναλάβουν μερικά αλλά όχι όλα τα σετ αποστολών της μοίρας, τα οποία είναι η αναχαίτιση από τον αέρα και η ναυτική επίθεση.

Φυσικά, καμία επισκόπηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα ήταν πλήρης χωρίς αναφορά στον στόλο και τις δυνατότητες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αναμφίβολα τη μεγαλύτερη απειλή της ελληνικής δύναμης.

Σήμερα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στόλο 292 μαχητικών αεροσκαφών. Η ανάλυση είναι σχετικά απλή: η Τουρκία μπορεί να βάλει 234 F-16 Fighting Falcons και 48 F-4 Phantom.

Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 100 F-16 Block 40M, 70 F-16 Block 50M, 35 F-16 Block 30M, και 29 F-16 Block 50+ Adv. Τα F-4 Phantom χρησιμοποιούνται για αποστολές αναγνώρισης και επίθεσης, αλλά η ηλικία τους και η έλλειψη ανταλλακτικών σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό μέρος των 48 αεροσκαφών είναι ακόμα επιχειρησιακό.

Μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter – μια απάντηση στην αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία πριν από μερικά χρόνια – η Τουρκία προσπάθησε να αναβαθμίσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η Άγκυρα έχει στείλει αίτημα για την αγορά 40 F-16 Vipers και την αναβάθμιση 80 από τα τρέχοντα F-16 της στη μονάδα Viper. Ωστόσο, αυτό το αίτημα αντιμετωπίζει ισχυρή, δικομματική αντίθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ λόγω των αντι-ΗΠΑ. και αντιδυτική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τον μεγάλο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν τα πάει πολύ καλά. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 που απέτυχε να ανατρέψει τον Ερντογάν, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχασε μεγάλο αριθμό έμπειρων πιλότων και συντηρητών. Επιπλέον, η δραματική επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ έχει κοστίσει ακριβά στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία όσον αφορά τα ανταλλακτικά. Ως αποτέλεσμα, μόνο ένα μέρος από τα 292 μαχητικά αεροσκάφη είναι επιχειρησιακά. (Μερικά στοιχεία ανεβάζουν τον διαθέσιμο στόλο σε περίπου 150 μαχητικά αεροσκάφη, ή το 50% του συνόλου.)

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, με πιο χαρακτηριστικό το TB2 Bayraktar, για να αναπληρώσει την έλλειψη διαθέσιμων μαχητικών αεροσκαφών.

Έχει ήδη προσθέσει το εξαιρετικά αποτελεσματικό Rafale F3R, αλλά η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κοιτάζει το F-35 ως μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στην Ισπανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα εξέφρασε επίσημα τις προθέσεις της να αγοράσει μια μοίρα 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lighting II stealth, με δυνατότητα αγοράς άλλης μοίρας στο μέλλον.

Ο ελληνικός στρατός ακολούθησε αυτή τη δήλωση στέλνοντας Επιστολή Αίτησης στο Πεντάγωνο ρωτώντας για την τιμή και τη διαθεσιμότητα του F-35A. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας και ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου της επισκέφθηκαν έκτοτε τα κεντρικά γραφεία της Lockheed Martin και τη γραμμή παραγωγής F-35.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι το F-35 Lightning II είναι προτεραιότητα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τη Lockheed Martin και το Πεντάγωνο για πιθανή αγορά, η οποία θα καταστήσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μοναδικό χρήστη στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο Πέλαγος του πιο προηγμένου stealth μαχητικού αεροσκάφους στον κόσμο. . Ο ελληνικός στρατός θέλει να παίξει κάποιο ρόλο στην κατασκευή του F-35 προκειμένου να ενισχύσει την προβληματική ελληνική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία.