Eπίσκεψη ελληνικής στρατιωτικής αντιπροσωπίας στις ΗΠΑ για συμφωνία 50 ελικοπτέρων Black Hawk



Έρχονται 40-50 ελικόπτερα UH-60Α για τον ελληνικό στρατό αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την μαχητική μας ισχύ.

Σύμφωνα με ιστοσελίδα του αμερικανικού στρατού και πλεηροφορίες, ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία μετέβη στις ΗΠΑ για το τελικό στάδιο που αφορά την απόκτηση 50 ελικοπτέρων Black Hawk.

Ο David Cooper της αμερικανικής στρατιωτική υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις αμυντικού υλικού σε ξένα κράτη (USASAC), και ο επικεφαλής του Κεντρικού Τμήματος Διαχείρισης Υποθέσεων για Περιφερειακές Επιχειρήσεις της EUCOM/AFRICOM, ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία στις 13 Οκτωβρίου 2022 στο New Cumberland της Πενσυλβάνια.

Στην αντιπροσωπεία περιλαμβανόταν ο Διευθυντής Συντήρησης του Ελληνικού Στρατού Ταξίαρχος Θεόδωρος Ζήκος και ο Διευθυντής του οικονομικού σώματος Υποστράτηγος Αθανάσιος Δημητριάδης.

Επίσης παρευρέθηκε ο Αξιωματικός Σύνδεσμος Βοήθειας Ασφαλείας του Ελληνικού Στρατού (SALO) του USASAC, Αντισυνταγματάρχης Αθανάσιος Νάτσιος.

Οι Έλληνες αξιωματικοί συναντήθηκαν με την ηγεσία της USASAC για να συζητήσουν τις προσπάθειες διατήρησης και την Προσέγγιση Συνολικού Πακέτου για την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα SALO αφορά συμφωνίες στρατιωτικών προμηθειών (FMS) για λογαριασμό διαφόρων χωρών.

Μετά από ξενάγηση στις νέες εγκαταστάσεις του SALO, τους Έλληνες ανωτάτους αξιωματικούς υποδέχθηκε ο Ντέιβιντ Κούπερ, επικεφαλής του Κεντρικού Τμήματος Διαχείρισης Υποθέσεων για τις Περιφερειακές Επιχειρήσεις EUCOM/AFRICOM. “Ο Κούπερ και η ομάδα του συζήτησαν θέματα κεντρικά για το Πρόγραμμα αμυντικών προμηθειών του Ελληνικού Στρατού και απάντησε στις ερωτήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Περίπου 50 ελικόπτερα Black Hawk θέλει να αποκτήσει η χώρα μας
Σύμφωνα με πηγή στις ΗΠΑ, “η Ελλάδα θα παραλάβει σε πάρα πολύ κατάσταση 40-50 ελικόπτερα UH-60 BlackHawk.

Ο υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ετοιμάζεται πρόταση για την απόκτηση ελικοπτέρων UH-60 που θα αντικαταστήσουν τα παλιά UH-1.

“Οι ΗΠΑ προσφέρουν από 40 έως 50 ελικόπτερα UH-60A +, καθώς και UH-60L.

Αυτά τα ελικόπτερα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι έτοιμα για παράδοση και λειτουργία για τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς σημαντικό εκσυγχρονισμό”, είχε τονίσει ο κ. Παναγιωτόπουλος.  

Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά δείχνει ότι η χώρα μας κινείται πλέον με ρυθμούς αγώνων ταχύτητας, σε ότι αφορά εξοπλισμούς που πρέπει να καλύψουν άμεσες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, ειδικά του στρατού ξηράς.

Η μεταφορά μεγάλης αριθμητικής δύναμης πάνοπλων πεζικάριων στο σημείο που υπάρχει ανάγκη, με ελικόπτερα BLACK HAWK, (υπό την συνοδεία των μαχητικών αεροσκαφών μας στο Αιγαίο ή και χωρίς αυτήν), θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια σε σενάρια πιθανής ελληνοτουρκικής διένεξης, σε περίπτωση που Τούρκοι προσέβαλαν μικρόνησο με λίγους ή καθόλου κατοίκους.  

Η Τουρκία έχει βάλλει για τα καλά στο μάτι τα νησιά μας στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία τους ανοιχτά, γεγονός που έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην ενίσχυση των αεροναυτικών δυνατοτήτων της. Το Sikorsky UH-60 Black Hawk είναι ένα μεταφορικό ελικόπτερο μεσαίας μεταφορικής ικανότητας, το οποίο κατασκευάζει η Sikorsky Aircraft.

Το ελικόπτερο UH-60 Black Hawk είναι το κύριο αεροσκάφος μεταφοράς του Στρατού των ΗΠΑ. Είναι ένα δικινητήριο ελικόπτερο μεσαίας ανύψωσης. Είναι εξοπλισμένο με ρότορα μονής 4 πτερυγίων και ουρά ρότορα μονής 4 πτερυγίων.

Τα πτερύγια του ρότορα με πυρήνα τιτανίου είναι ανθεκτικά σε πυρά AAA (αντιαεροπορικό πυροβολικό) έως 23 mm και είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες υπό πίεση που μπορούν να ανιχνεύσουν την απώλεια πίεσης του ρότορα (βλάβη).

Το μοντέλο Α ​​σχεδιάστηκε για να μεταφέρει 11 στρατεύματα μάχης εκτός από το πλήρωμα τριών (πιλότος, συγκυβερνήτης, επικεφαλής πληρώματος).

Το UH-60A χρησιμοποιεί ένα σύστημα μηχανισμού προσγείωσης συρόμενου τροχού ουράς, με δύο μη κινητά γόνατα κύριου γραναζιού και ένα περιστρεφόμενο συγκρότημα ουρά τροχού που κλειδώνει. Για λειτουργίες σε αρκτικά περιβάλλοντα, το Black Hawk μπορεί να εξοπλιστεί με σκι προσγείωσης.

Το UH-60A είναι εξοπλισμένο με καταλύματα στρατευμάτων για οκτώ, τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν για να φιλοξενήσουν τέσσερις ιατρικές απορρίμματα πλήρους μεγέθους.