Ελληνοτουρκική κλιμάκωση στο Αιγαίο μέσα στο 2023 προβλέπει ο EconomistΗ 100η επέτειος του σύγχρονου τουρκικού κράτους που δημιούργησε ο Κεμάλ μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος του Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνει το περιοδικό.

Σε προβλέψεις για το 2023 προχώρησε ο Economist, ο οποίος «βλέπει» δυσκολίες για τον Ταγίπ Ερντογάν, τον «αυταρχικό» πρόεδρο της Τουρκίας όπως λέει. Στην ανάλυσή του αναφέρει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το σύγχρονο κράτος που συγκρότησε ο Κεμάλ Ατατούρκ από τα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την επόμενη χρονιά συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Η ατμόσφαιρα δύσκολα θα είναι εορταστική. Το 2010 ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αυξήσει το ΑΕΠ στα δύο τρισ. δολάρια και να καταστήσει την οικονομία μία από τις δέκα μεγαλύτερες του κόσμου μέχρι το 2023.

Αντιθέτως, η χώρα του πλήττεται από τον πληθωρισμό του 80% και το αδύναμο νόμισμα, δύο εξελίξεις που είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των πολιτικών του Ερντογάν. Σε όρους δολαρίου, μάλιστα, το ΑΕΠ έχει στην πραγματικότητα μειωθεί: από 957 δισ. δολάρια το 2013 σε 815 δισ. δολάρια το 2021.

Η οικονομία, καθώς και οι ανησυχίες σχετικά με τη διαφθορά και τη θεσμική ακεραιότητα, μπορεί να φέρουν την καταστροφή του Ερντογάν, εκτιμά το περιοδικό. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν οριστεί για τον Ιούνιο και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν πρόκειται χάσει από οποιονδήποτε από τους πιθανούς υποψηφίους. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και ο εταίρος του στον συνασπισμό, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, οδηγούνται στη συντριβή από μια συμμαχία της αντιπολίτευσης. Ο πολιτικός επικήδειος του προέδρου έχει γραφτεί ξανά στο παρελθόν, όμως ακόμα και οι σύμμαχοί του παραδέχονται ότι αυτές οι εκλογές θα είναι οι δυσκολότερες.

Πολλοί Τούρκοι ανησυχούν ότι ο Ερντογάν μπορεί να καταφύγει σε ακραία μέτρα για να αποφύγει την ήττα. Είναι πιθανό να προσπαθήσει να ξοδέψει χρήματα. Την ώρα που η Τουρκία λιμοκτονεί και το νόμισμά της κατακρημνίζεται, φλερτάρει με νέες επενδύσεις από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει ήδη αναπτύξει ένα πρόγραμμα διαγραφής χρεών και αύξησε δραματικά τον κατώτατο μισθό. Όμως, ο Economist τονίζε ότι περισσότερες δαπάνες τόνωσης θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τον επίσημο πληθωρισμό σε τριψήφιο ποσοστό.

Τέλος, το περιοδικό αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και τόνισε ότι ο Ερντογάν ίσως προσπαθήσει να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία του μέσω εντεινόμενης αντιπαράθεσης, είτε με τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία, είτε με την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια δικαιώματα.

Με τις ελληνικές εκλογές επίσης να πλησιάζουν, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός, επισημαίνει το περιοδικό. Ωστόσο, ακόμη και αυτό μπορεί να μη σώσει τον Ερντογάν.  Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η εποχή Ερντογάν να τελειώσει.

«Μην υποτιμάτε όμως το πού μπορεί να φτάσει για να το αποτρέψει αυτό» προειδοποιεί ο Economist.