Έτοιμο πριν από το 2023 το Tupolev – 160M – Ποιος είναι ο «Λευκός Κύκνος» ή αλλιώς «Blackjack»



Το Tu-160M είναι η απάντηση στο αμερικανικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς Rockwell B-1 Lancer

Το Tu-160M (με την κωδική ονομασία Blackjack από το NATO) είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του σοβιετικής σχεδίασης Tu-160, που ονομάστηκε «Λευκός Κύκνος»

Το πρώτο από την καινούργια παρτίδα στρατηγικών βομβαρδιστικών Tupolev Tu-160M θα παραδοθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο επικεφαλής της United Aircraft Corporation, Yury Slyusar.

«Είναι ένα εξαιρετικά αναβαθμισμένο αεροσκάφος βασισμένο στο Tu-160 με νέες δυνατότητες και λειτουργίες.
Το κάνουμε με δύο τρόπους: αναβαθμίζουμε τον υπάρχοντα στόλο αεροπλάνων Tu-160 και παράλληλα δημιουργήσαμε την παραγωγή στο Καζάν και παραδίδουμε το πρώτο Tu-160M φέτος που θα προστεθεί στον στόλο των αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας», είπε στον σταθμό Rossiya-1.
Ο Slyusar ανέφερε τον Αύγουστο 2022 ότι τα σχέδια για την παράδοση του πρώτου νεότευκτου Tu-160M στο υπουργείο Άμυνας παραμένει σε ισχύ.

Το αεροσκάφος πέταξε για πρώτη φορά στις 12 Ιανουαρίου 2021 από το αεροδρόμιο στο Καζάν.
Blackjack ή «Λευκός Κύκνος»

Η πτήση εκτελέστηκε σε υψόμετρο 600 μέτρων και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.
Το Tu-160M (με την κωδική ονομασία Blackjack από το NATO) είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του σοβιετικής σχεδίασης Tu-160, που ονομάστηκε «Λευκός Κύκνος».
Μαζί με το Tu-95MS είναι η ραχοκοκαλιά του ρωσικού στόλου στρατιωτικών αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας.

Το TU-160 είναι το μεγαλύτερο υπερηχητικό βομβαρδιστικό που έχει δημιουργηθεί ποτέ και το βαρύτερο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο, ικανό να μεταφέρει πυραύλους cruise με πυρηνική κεφαλή.

Είναι η απάντηση στο αμερικανικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς Rockwell B-1 Lancer.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu διέταξε το 2015 να ξαναρχίσει η παραγωγή Tu-160 και να αναβαθμιστεί το αεροσκάφος.

www.bankingnews.gr