"Άφωνος" ο Στρατηγός Φλώρος: Άσκηση «Κολοσσός-22» η τελική φάση τηςΗ τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22»

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδεία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22».

Η άσκηση έλαβε χώρα από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) και συνέβαλε αφενός στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικά επιχειρησιακά σενάρια, αφετέρου στην προαγωγή της διακλαδικότητας και της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν σε αμυντικές επιχειρήσεις με πραγματοποίηση βολών όλμων, πυροβολικού και αρμάτων, σε συνδυασμό με πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα και Μαχητικά Αεροσκάφη με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC). Κατά την εξέλιξη της άσκησης, εξετάστηκαν και επιπλέον επεισόδια μεταξύ των οποίων διακομιδή και αεροδιακομιδή τραυματία, και περισυλλογή βεβλαμένου βαρέως υλικού.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν:

● Οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, κ. Ιωάννης Παππάς και κ. Bασίλειος Νικόλαος Α. Yψηλάντης.
● Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
● Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνιος Β. Καμπουράκης.
● Ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.
● Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου.

● Ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς.
● Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κατταβιάς Ρόδου κ. Νίκος Ζανεττάκης.
● Ο Πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών/Παράρτημα Δωδεκανήσου-Ρόδου Αντιστράτηγος ε.α Μηνάς Παπαδάκης.

● Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρόδου κ. Ιωάννης Παππού.
● Εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί.
● Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών (ΣΕΑΝ) Νομού Δωδεκανήσου κ. Πολύβιος Παυλίδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ενεργών Εθνοφυλάκων Ρόδου (Σ.Ε.Ε.Ρ.) κ. Δημήτριος Αδαμίδης και ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εθνοφυλάκων Ρόδου (Σ.Ε.Ρ) κ. Ηλίας Πάχος.

Στην «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22» επιπλέον του προσωπικού και των μέσων της 95 ΑΔΤΕ, συμμετείχαν και οι ακόλουθες μονάδες:

● 2 Αεροσκάφη F-16 σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ)
● 2 Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) AH-64 A/D (APACHE).
● 2 Ελικόπτερα Αναγνώρισης (Ε/ΠΑΝ) OH-58D Kiowa Warrior.
● 2 Ελικόπτερα UH-1H.
● Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Στον χαιρετισμό του μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε τόσο στην ετοιμότητα, στην επαγρύπνηση και στην μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στο επιχειρησιακό όφελος της άσκησης και στην σημασία της για το αίσθημα ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία διασφαλίζεται με τις καθημερινές ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και με συνεκπαιδεύσεις με συμμάχους, φίλους και εταίρους μας με σκοπό την οικοδόμηση συνεργειών σε διεθνές διμερές και πολυμερές επίπεδο, ενισχύοντας τον ρόλο της Χώρας μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Στην συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν σε στατική έκθεση οπλικών συστημάτων, στην οποία έλαβε χώρα επίδειξη των δυνατοτήτων της 95 ΑΔΤΕ.

Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στον χώρο των ασκούμενων τμημάτων όπου και τους συνεχάρη για την άρτια προετοιμασία και εκτέλεση των αντικειμένων της άσκησης, και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τον υψηλό επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και το υψηλό ηθικό τους.