B-21 Raider: Αυτό είναι το νέο βομβαρδιστικό stealth των ΗΠΑ



Το νεότερο πυρηνικό βομβαρδιστικό stealth των ΗΠΑ κάνει την επίσημη «πρεμιέρα» του, μετά από χρόνια μυστικής ανάπτυξης και ως μέρος της απάντησης του Πενταγώνου στις αυξανόμενες ανησυχίες για μια μελλοντική σύγκρουση με την Κίνα.

Το B-21 Raider - σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press- είναι το πρώτο αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος νέας γενιάς, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Σχεδόν κάθε πτυχή του προγράμματος κρατήθηκε απόρρητη.

Πριν από την αποκάλυψή του σε μια εγκατάσταση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Παλμντέιλ της Καλιφόρνια, κυκλοφόρησαν μόνο αναπαραστάσεις του αεροσκάφους. Αυτές οι λίγες εικόνες αποκαλύπτουν ότι το Raider μοιάζει με το μαύρο πυρηνικό βομβαρδιστικό stealth που θα αντικαταστήσει τελικά, το B-2 Spirit.

Το βομβαρδιστικό αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Πενταγώνου να εκσυγχρονίσει και τα τρία σκέλη της πυρηνικής τριάδας του, η οποία περιλαμβάνει πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από σιλό και κεφαλές εκτόξευσης υποβρυχίων, καθώς μετατοπίζεται από τις αντιτρομοκρατικές εκστρατείες των τελευταίων δεκαετιών για να ανταποκριθεί στον ταχύ, βαρύ στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας.

Η Κίνα διαθέτει 1.500 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2035 και τα κέρδη της σε επίπεδο υπερηχητικών όπλων, στον κυβερνοπόλεμο, στις διαστημικές δυνατότητες και σε άλλους τομείς αποτελούν «την πιο συνεπακόλουθη και συστημική πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και το ελεύθερο και ανοιχτό διεθνές σύστημα», ανέφερε το Πεντάγωνο.

«Χρειαζόμασταν ένα νέο βομβαρδιστικό για τον 21ο αιώνα που θα μας επέτρεπε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο περίπλοκες απειλές, όπως τις απειλές που φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια μέρα από την Κίνα και τη Ρωσία», είπε η Deborah Lee James, η γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το συμβόλαιο κατασκευής για το Raider ανακοινώθηκε το 2015. «Το B-21 είναι πιο βιώσιμο και μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις πολύ πιο δύσκολες απειλές», υποστηρίζει.

Αν και το Raider μοιάζει στην όψη με το B-2, οι ομοιότητες σταματούν εκεί, λέει η Κάθι Γουόρντεν, διευθύνουσα σύμβουλος της Northrop Grumman Corp., η οποία κατασκευάζει το Raider.