B-2: «Απότομη προσγείωση» για τα stealth βομβαρδιστικά των ΗΠΑ – Εκτός υπηρεσίας μέχρι νεωτέρας



Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι καθηλώνει τον στόλο των stealth βομβαρδιστικών αεροσκαφών B-2 Spirit μέχρι νεωτέρας, μετά το σοβαρό ατύχημα ενός αεροσκάφους νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Και τα 20 βομβαρδιστικά B-2 Spirit της USAF θα παραμείνουν καθηλωμένα, καθώς οι τεχνικοί θα τα επιθεωρήσουν για πιθανά ελαττώματα ασφαλείας, επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Η «προσγείωση» των συγκεκριμένων αεροσκαφών είναι σημαντική καθώς παρέχει, μαζί με το B-52 Stratofortress, το εναέριο σκέλος της πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ. Το B-2 έχει αναπτυχθεί τακτικά στον Ινδο-Ειρηνικό και πιο πρόσφατα στην Ευρώπη ως επίδειξη δύναμης.

«Το Νο. 1 μέλημά μας είναι η ασφάλεια του προσωπικού και του στόλου μας», δήλωσε ο σμήναρχος Daniel Diehl, διοικητής του 509ης Πτέρυγας Βομβαρδισμού της USAF, σε δήλωση μετά την αναγκαστική προσγείωση.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2022, προέκυψε μια τεχνική δυσλειτουργία σε ένα B-2, με το πλήρωμα να αποφασίζει να κάνει έκτακτη προσγείωση, η οποία ωστόσο δεν ήταν πλήρως επιτυχημένη, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά και υλικές ζημιές στο αεροσκάφος.

Σημειώνεται ότι ο μικρός στόλος στρατηγικών αεροσκαφών τύπου B-2 όχι μόνο βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοια ατυχήματα αλλά ακόμα και με μικρή διαθεσιμότητα, αφού σχεδόν τα μισά μπορούν να είναι επιχειρησιακά λειτουργικά ανά πάσα στιγμή.

Με πληροφορίες από: Air Force Times / Φωτογραφία αρχείου